Tuesday, February 20, 2007

Anakronismien palatsi


Lempilukupaikaksemme Budapestin kaupunginpuistossa on muodostunut laituri Unkarin maatalousmuseon takana sijaitsevalla lammella. Lampi on oikeastaan vallihauta, sen Sankarien aukion puoleinen osa on jäädytetty talvella luistinradaksi. Aurinko paistaa parhaan osan päivästä etelään käännetyille puisille aurinkotuoleille ja penkeille. Vallihaudan pohja luistinradan ulkopuolella on tällä hetkellä sotkuista mutaa, joten näkymä ei ole erityisen kaunis.

Sen sijaan maatalousmuseota isännöivä palatsi lammen toisella puolella on kiinnostava. Se on rakennettu Unkarin kansan tuhatvuotisjuhlia (erästä niistä) varten 1800-luvun lopulla, kuten lähelle tuleva metrolinjakin. Palatsi on pienempi kopio Transylvaniassa sijaitsevasta linnoituksesta, mutta siihen on lisätty goottilainen, romaaninen ja barokki-siipi edustamaan Unkarin eri rakennustyylejä. Alun perin rakennuksen piti olla vain väliaikainen, mutta se osoittautui niin suosituksi nähtävyydeksi että arkkitehdin oli pakko rakennuttaa se kivestä.

Palatsi on anakronistinen ja kitchinen ja juuri sen takia hillittömän hieno. Joku on halunnut rakentaa linnoituksen jota ei oikeasti edes toimi sellaisena, vain siksi että se on hienon näköinen. Romaaninen torni näyttää prinsessa Ruususen linnalta Walt Disneyn elokuvassa. Linnan kappelin takana olevassa ravintolassa tarjotaan 2200 forintin turistimenua ja elävää mustalaismusiikkia joka päivä.

Maatalousmuseon pihalla on myös Anonymouksen patsas. Huppupäinen hahmo edustaa tuntemattomaksi jäänyttä unkarilaisten varhaisvaiheiden kronikoitsijaa kuningas Bela III:n hovissa. Patsaassa on taika: kirjailijat (oikeat ja wannabe) käyvät koskettamassa sen kynää saadakseen inspiraatiota. Minusta patsas on hillitön. Markku tosin epäilee, että sen kynää koskettamalla syntyy vain anonyymeja kirjailijoita.

Todellisia goottilaisen rakennustyylin taidonnäytteitä nähdäkseen Budapestissa pitää kuitenkin jälleen kiivetä linnakukkulalle. Ehkä oikeiden kirjailijoidenkin pitää kiivetä sinne. Sillä aikaa minä voin pitää anakronismi-palatsini.

No comments:

Post a Comment