Monday, April 9, 2007

My Star

Yövuorossa joudumme kuuntelemaan Radio Suomen Yöradiota, koska se on ainoa kanava jolta tulee öisin uutiset kerran tunnissa. Kanavan musiikkilinja ei ole ihan minun makuuni, Abba on melkein parhaasta päästä yhtyeitä joita siellä soitetaan. Tänä yönä sieltä tulee sentään Brainstormin My Star, jota kuuntelin muistaakseni lukiossa. Niitä hyväntuulisia biisejä, joita kämppikseni Pyyn eklektinen musakokoelma sisälsi enemmänkin. Kämppä jossa tuolloin asuimme sijaitsee vain parin korttelin päässä uudesta asunnostamme. Viikonloppuna kävimme juoksemassa Kaupissa ja Litukan siirtolapuutarha-alueella, palauttelemassa mieleen vanhoja kotikulmia. En sentään ole pyytänyt Tohtori Orfin levyä tai Ultra Bran vanhoja renkutuksia nyt toisaalla samassa kaupunginosassa asuvalta Pyyltä lainaan.

Tampere on Suomen suurin maalaiskylä, ja se on sen hyvä puoli, trendipellet eivät pääse niskan päälle. Hankkija-lippikset jyräävät ne mennen tullen. Helsinki sen sijaan tuntuu niin isolta, että joudun hämmästymään tajutessani että sieltäkään ei saa keskellä yötä muuta kuin grilliruokaa. Olisi vähän liian suurta ylellisyyttä, että Helsingin kokoisesta kaupungista saisi vaikkapa sushia puolenyön jälkeen... Vuorotyössä tulee herkuteltua, aikomuksena oli että olisin säästäväisempi työpaikkaruokailun kanssa tänä vuonna, mutta todellisuudessa vuorotyöläisellä pitää olla oikeus syödä ulkona, ainakin tällä vuorotyöläisellä.

Työkaverien kanssa puhumme free-toimittajien palkkioista. Free-kirjoittaminen ei lyö leiville työmäärään nähden. Työkaverit naureskelevat ja pudistelevat päätään Journalistiliiton ohjepalkkiolle. Huonoillakin palkkioilla voi joutua kirjoittamaan, jos haluaa pitää nimen esillä. Free-toimittajuutta voi väittää elämäntapa- tai jopa moraaliseksi valinnaksi, mutta yleensä se on paskapuhetta. Free-toimittajuutta ei valita, siihen ajaudutaan kun muuta sopivaa ei löydy. Vaaditaan erityisen sitkeää mielenlaatua, että jaksaa repiä siivuja irti satunnaisista kulttuurialan töistä jurinummelinin tavoin.

Itselleni ei lopultakaan ole suurta väliä tuleeko leipä työsuhteesta vai ei, kunhan tulee. Asuinpaikka ja valinnanvapaus työn sisällöstä ratkaisevat. Kirjallista menestystä odotellessa, siis.

No comments:

Post a Comment