Saturday, December 30, 2023

Vuosikatsaus 2023

Kun vuonna 2022 kirjoitin, toimitin ja ohjasin luovaa kirjoittamista, kuluneena vuonna olen enimmäkseen kustannustoimittanut. Kirjoitin tietysti myös, mutta monet projektit olen aloittanut jo paljon aiemmin, ja tänä vuonna olen lähinnä työstänyt niitä eteenpäin. Allekirjoitin syksyllä 2023 kolme kustannussopimusta: kesällä 2024 ilmestyvälle novellikokoelmalle, keväällä 2025 ilmestyvälle historialliselle romaanille ja syksyllä 2025 ilmestyvälle tietokirjalle. Prosessit pitenevät, kun tekee useampaa työtä päällekkäin tai limittäin. Aloittelin myös elokuva-aiheisen esseekokoelman kirjoittamista, ja sovin kahden kirjani käännösoikeuksien edustuksesta.

Tammikuussa ilmestyi yhdessä Aino-Maija Leinosen kanssa kirjoittamani Laiskan vanhemman opas (Into). Turun Sanomat haastatteli, ja Aino-Maijaa jututettiin Meidän Perhe -lehdessä. Jälkimmäinen juttu on ilmestynyt myös Helsingin Sanomien verkkoversiossa. Aino-Maija oli lisäksi Maikkarin aamu-tv:ssä haastateltavana äitienpäivänä. Kirja käväisi toukokuussa Helmet-kirjastojen 10 varatuimman tietokirjan listalla (lähde: Hesari), mistä voi päätellä, että äitienpäivä on vanhemmuutta käsittelevien opusten otollista aikaa. Huom. kustantamon verkkokaupassa on hyvä välipäiväale 40% loppiaiseen saakka!

Uusia novelleja minulta ei ilmestynyt, mutta vanhoista ilmestyi kaksi käännöstä, itse asiassa samasta novellista: ”Painovoiman sieppaamat” ilmestyi englanniksi kokoelmassa The Forest Nymph and Other Weird Stories from Finland (Nysalor-kustannus, kääntänyt Veera Henriksson) ja unkariksi FinnAgora-kulttuurikeskuksen blogissa (kääntänyt Bettina Szalóczy). Lisäksi julkaisin kaksi raapaletta eli tasan sadan sanan mittaista tarinaa vuoden varrella julkaistuissa juhlakirjoissa Höyrymainari Shimo ja Aika matka (molemmat Nysalor-kustannus).

Olen oman firmamme eli Proosakuiskaajan sekä Osuuskumma-kustannuksen kautta toimittanut seitsemän teosta, tietokirjallisuutta ja kaunokirjallisuutta, kustantamoille ja omakustantajille. Niistä yksi ilmestyy vasta ensi vuoden puolella, ja loput ovat jo maailmalla.

Freelance-kustannustoimittajana olen pitänyt toistaiseksi linjaa, etten mainosta omaa osuuttani kirjan valmistumisessa, vaan se jää kustantajan tai kirjailijan harkinnan varaan. Hienoja kirjoja on kuitenkin valmistunut tänäkin vuonna. Poikkeuksena mainostamattomuuteen on tietenkin oman Penelope-kustannuksemme julkaisema Anne Leinosen Sinä kirjoitat romaanin. Opas onkin löytänyt hyvin lukijoita. Penelopen julkaisemista oppaista voi lukea lisää täällä: https://proosakuiskaaja.fi/penelope-kustannus/

Ohjasin keväällä 2023 luovan kirjoittamisen aineopintojen seminaaria Tampereen Kesäyliopistossa. Kiitos opiskelijoille hyvistä keskusteluista ja hienoista lopputöistä! Syksyllä pidin pari yhden päivän kurssia Tampereen seudun työväenopistossa.

Osallistuin vuonna 2023 useisiin kirjallisuustapahtumiin ja coneihin. Suurin tapahtuma oli tietenkin Frankfurtin kirjamessut lokakuussa, joille osallistuin Kumma Literary Agencyn tiimoilta, perjantaina ”ammattilaisena” ja lauantaina ihan turistina. Oli silmiä avaavaa nähdä vähän myös suuren maailman menoa ja etenkin saksalaista kustannusmaisemaa.

Muita tapahtumia olivat Eurocon kesäkuussa Uppsalassa, johon osallistuimme koko perheen voimin. Tampereella oli paljon tapahtumia: Elävän kirjallisuuden festivaali helmikuussa, Metson messut huhtikuussa, Finncon heinäkuussa, Tampere Steampunk Festival syyskuussa ja Tampereen Kirjafestarit joulukuussa. Näihin osallistuin joko Osuuskumman tai Proosakuiskaajan tiskin takaa, Finnconissa ja Kirjafestareilla olin mukana ohjelmassakin sekä keskustelijan että haastattelijan rooleissa. Lisäksi kävin Helsingin Kirjamessuilla, jossa osallistuin Kosmoskynä-lehden paneelikeskusteluun kulttuurialan ilmaistöistä. Tallenne ”Hyvät pahat ja rumat kulttuurikentällä” -keskustelusta Kultti ry:n lavalta on katsottavissa Youtubessa.

Muuta vuonna 2023 tapahtunutta oli mm. eduskuntavaalit huhtikuussa ja Oras Tynkkysen vaalikampanjassa autteleminen. Jaoin flyereita, tein yhden haastattelun nettiin ja kävin tukiryhmäläisen ominaisuudessa muun muassa Vammalassa vaalitilaisuudessa sekä SoberFurious-klubilla Tullikamarilla. Vaalituloksessa ei muuten ollut hurraamista, mutta iloitsin Oraksen pääsemistä läpi.

Harrastuspuolella pelailin lautapelejä ja lauloin kuorossa. Vuoden ehdoton suosikki lautapeleistä oli Ark Nova. Kanerva-kuorolla oli kevätkonsertti ja syyslaulajaiset Tyllin salissa. Kanerva-kuoron kanssa osallistuin myös ensimmäistä kertaa Tampereen Sävel -festivaaleille kesäkuussa. Oli hienoa kuulla upeita kuoroja ja lauluyhtyeitä!

Kerrytin kirjakokoelmaa jonkin verran erityisesti spefiteoksilla. Puolueellisena (lue: osuuskummalaisena) en kerää Vuoden parhaat -listoja, mutta pyrin lukemaan monipuolisesti sekä kotimaista että käännettyä, uutta ja vanhempaa kirjallisuutta, sekä edes jotain ruotsiksi ja edes vähän runoja. Tammikuussa ilmestyi ”Antologioita, antologioita - kriittinen katsaus” -kirjoitukseni Kosmokynä.netissä. Kosmoskynän netissä ilmestyi myös muistokirjoitukseni Sari Peltoniemestä (RIP).

Lähi- ja perhepiirissä juhlittiin pyöreitä vuosia kesällä ja talvella, olipa yhdet hääpäivätkin mukana. Lomilla oltiin mökillä, loppukesästä Lapissa Muoniossa ja syksyllä perheen kanssa Saksassa Berliinissä ja Quedlinburgissa tulevan historiallisen romaanini maisemissa ennen Frankfurtin kirjamessuja. Noin muuten reissattiin tutuissa maisemissa Mikkelissä, Varkaudessa ja Kuopiossa. Valkeakoskella olin kirjailijavierailulla maaliskuussa ja Kokemäellä kuoroleirillä syyskuussa.

Antoisaa uutta vuotta 2024 kaikille Margaret Pennyn muistikirjan lukijoille!

Vielä muutama nosto vuodesta 2023:
-Keikkoja: Olympia-korttelissa Pain (SWE) ja Helsingissä Koiton Laulun juhlakonsertti.
-Näyttelyitä: Anna WildRosen näyttely Koppelossa, Purkutalo Tampereella Pinninkadulla.
-Puheteatteria: Viisi Mannerta Tukkateatterissa, Kolme sisarta ja Alien Tampereen Työväenteatterissa.
-Musiikkiteatteria: Anastasia Tampereen teatterissa, Cabaret Kouvolan kaupunginteatterissa. Kiitos seurasta ystäville ja perheelle!

No comments:

Post a Comment