Sunday, June 21, 2015

Ursula - spekulatiivinen, romanttinen lukemistolehti

Olipa kerran Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio eli URS-liike, joka halusi elvyttää pulp-seikkailuviihteen perinteen ja julkaista sitä uudessa muodossa. Olipa kerran myös romanttinen viihdelukemistolehti Regina. Oli, kunnes Kolmiokirja lakkasi julkaisemasta sitä vuonna 2012. Reginaa moni spefikirjoittaja tuskin luki, mutta sitä useampi on varmasti ainakin jossakin vaiheessa uraansa harjoitellut ammattimaista tekstin tuottamista kaavanovellin kautta.

Nyt tämä mahdollisuus oli kuitenkin mennyttä. URS-liikkeen liepeillä vaikuttavat kirjoittajat olivat sitä mieltä, että enemmän kuin koskaan kotimainen, romanttinen spefinovelli tarvitsisi oman julkaisukanavansa - ja lehden nimi olisi tietenkin URSula. Lehden julkaisijaksi ryhtyi Osuuskumma-kustannus.

Ursula perustettiin julkaisukanavaksi viihdyttäville, kevyille scifi- ja fantasiatarinoille, jotka olisivat joko romanttisia tai rempseän seksikkäitä. Novelleja ei ollut varsinaisesti suunnattu perinteisen romanttisen kaavanovellin ystäville, mutta ne eivät edustaneet myöskään scifiä tai fantasiaa ”puhtaassa” genremuodossaan. Ursula on matalan kynnyksen lehti kenelle hyvänsä kiinnostuneelle lukijalle.

Samalla lehti on ollut edelläkävijä myös sähköisessä muodossa ilmestyvien lukemistolehtien saralla. Kustantamon kotisivujen sekä Elisa Kirja -palvelun kautta ilmaiseksi levitettävä Ursula on ollut Osuuskumman luetuimpia julkaisuja - ellei luetuin.

Kolmen vuoden aikana Ursulassa on ilmestynyt nelisenkymmentä novellia sekä lyhytnovelleja ja ruokaohjeita(!). Nimimerkkien takana tarinoita ovat kirjoittaneet sekä Osuuskumman kirjailijat että vierailevat tähdet. Joukkoon on mahtunut niin Ursulassa ensinovellinsa julkaisseita kirjoittajia kuin kokeneita kirjailijoitakin, kuten Anne Leinonen ja Miina Supinen. Itse olen kirjoittanut lehteen yhteensä neljä novellia.

Ursula-lehden kaikki numerot voi ladata Osuuskumman sivuilta. Ensimmäistä numerosta otettiin myös rajoitettu paperipainos. Lehteä tehdään talkootyöllä - ei voittoa, ei palkkiota, vain paljon hauskuutta sekä tietenkin mainetta ja kunniaa.

Romanttinen ”paranormaali” fiktio tyyliin Twilight on pitkään ollut voittajagenre viihdemarkkinoilla. Suuntaus on (onneksi) menossa pikkuhiljaa ohitse. Koko ilmestymisensä ajan Ursula on tarjonnut oivaltavan yhdistelmän romanttista spefinovellia - ei pelkkää kimallusta ja rintalihaksia, vaan sopivassa määrin myös suolaa ja pippuria. Ennen kaikkea tarinat on kerrottu napakassa novellimuodossa - kaikki lukijat eivät kaipaa läskipokkareita viihtyäkseen.

Nyt Ursula jää tauolle, mutta lehdestä kuullaan vielä. Tekijöillä on kiinnostusta etsiä uusia lukijoita novelleille, sekä etsiä uusia tapoja tarjoilla lukukokemus. Ehkä uusia kanavia kuten Applen kauppa, mahdollinen uusi paperipainos - vain mielikuvitus on rajana.

Käykää tutustumassa, lukekaa ja antakaa palautetta - Ursula on olemassa lukijoitaan varten. Uusimman numeron voi ladata täältä.

No comments:

Post a Comment