Monday, July 29, 2013

Ilmestyneitä novelleja

Kuten blogissa on aiemmin kerrottu, olen osallistunut tänä vuonna novellistina muutamaankin kokoelmateokseen. Teoksista viimeisin eli Kuun pimeä puoli (toim. Juri Nummelin) ilmestyi Finnconin aikaan heinäkuun alussa. Mukana on monta taitavaa kertojaa. Hienoa olla mukana näin hyvässä seurassa!

Novellini Tehtaanpuiston hirviö sijoittuu 1800-luvun lopun Helsinkiin, fennomaanisen liikeen sekä toisaalta nousevan työväenyhdistyksen ympyröihin. Naisliikkeessäkin piipahdetaan. Idean sain gradustani, joka käsitteli porvarillisten ja työläisnaisten yhteistyötä yhdistyksissä 1900-luvun vaihteessa. Novellin päähenkilö Adelaide kohtaa iltamyöhällä petomaisen olennon matkallaan pahamaineisen Punavuoren halki... Tätä novellia oli hauska kirjoittaa ja sen varjolla tulin käyneeksi kävelyretkellä myös Kaivopuiston vanhoissa kortteleissa fiilistelemässä mennyttä aikaa.

Heinäkuussa ilmestyi myös peräti kaksi numeroa verkkolehti Usvaa. Novellini Merikuningas on luettavissa ilmaiseksi Usvan numerosta 3/2013. Merikuningas sijoittuu Veiksel-joen mutkaan nykyisen Puolan alueelle, noin vuoden 1000 tienoille. Eräänä hyvin kylmänä keväänä vierailin kukkulalla joen varrella, katedraalin varjossa, ja väistelin muiden turistien kanssa rakennustöitä. Keski-Euroopan katedraalit ja linnoitukset muistuttavat kristinuskon voittokulusta ja mahtimiesten teoista, mutta ympäröivät maisemat ovat kerran kuuluneet valloitetuille kansoille ja heimoille. Mahtavinkaan rakennus ei säily ilman ihmisen jatkuvaa kunnostustyötä, ja kun katedraalin viimeinen peruskivi on murtunut, joki on yhä jäljellä.

Käykäähän lukemassa!

No comments:

Post a Comment