Friday, November 2, 2012

Sananvapaudesta

Iraninsuomalainen ohjaaja Hamy Ramezan valitteli Facebookissa, että hänen dokumenttiprojektiinsa, Doxwise Nordicin Suomen-osioon kuulunut pätkä ”Welcome to Finland” oli poistettu palvelusta. Videon oli kuvannut suomalainen päihdeongelmainen mies. Mies kavereineen dokaa eduskuntatalon edustalla, häiritsee nälkälakossa olevaa afgaanipakolaista ja mm. grillaa lihaa tämän nenän edessä.

Ramezan kirjoittaa: ” As a film director, I feel that I am acting as a mirror to society. I, myself, have once had to flee from war in Iran, live in a refugee camp and as a refugee in Finland. I have seen and experienced various treatment and behaviour, both in Finland and around the world. I see the ‘Welcome to Finland’ episode serving as a kind of mirror to today’s society.”

Videolla esiintyneestä Joonaksesta ei voi muuta sanoa kuin että morjens, ettei menisi vammaisten pilkkaamiseksi. Kaveri ei ansaitse kuin sääliä, ellei sitten seuraamuksia rasistisesta kiihottamisesta. Mutta hyvää tarkoittavat, ”punavihreät”, liberaalit kaverini Facebookissa sen sijaan: mikä ihmeen reaktio asiaan on kirjelmöidä Suomen elokuvasäätiölle siitä, miksi projektille on annettu rahoitus? Kyseessä on siis projekti, jossa nuoret(?) kuvaavat omaa elämäänsä ja ammattilaiset koostavat niistä dokumentteja.

Kyllähän säätiötä voi kritisoida siitä, miksi joku urpo saa rahaa ja toinen ei, mutta hei kamoon – ei tämä ole mikään rahat takaisin –demokratia, jossa kaiken maailman Joonasten ajatteluun voidaan vaikuttaa ottamalla niiltä rahat pois. Rasismi on iljettävä ilmiö, josta vuosikymmenten puheesta ja lässytyksestä huolimatta ei päästä eroon. Koko ajan löytyy ihmisiä yhä huonommasta asemasta potkimaan vieläkin huonompiosaisia. Ei sitä muuta miksikään se, että ilmiantaa epäilyttävää sisältöä esittävän videon yhteisöpalvelusta.

(Palveluntarjoajan kannan ymmärrän sinänsä. Ei mikään palvelu halua pitää alustallaan rasistista uhoa sisältävää materiaalia, koska FB:ssa mikään ei estä myöskään naureskelemasta yhdessä paskiaisten kanssa. Facebookissa kukaan ei ymmärrä kontekstiasi, ja dokumenttien levittäjä olisi voinut valita muunkin kuin kaupallisen alustan, jota ei itse pysty hallinnoimaan.)

Minusta tapaus todistaa sen, miten punavihreät toverini, jotka toisaalla sanovat puolustavansa sananvapautta, eivät ymmärrä paskankaan vertaa mitä puolustavat. Ei se ole mitään sananvapautta, jos rumia ja vastenmielisiä tai ristiriitaisia asioita ei saa käsitellä tekijöiden parhaaksi katsomalla tavalla. Oli tämä harkinta sitten hyvää tai huonoa. Rahoittaja ei saa siihen puuttua.

Tässäpä näppärä sananvapausohje ihan kenelle tahansa, voi kopioida ja liimata talteen: Dokumentin, kirjan tai minkä tahansa teoksen käsittelytapa on tekijän itsensä valittavissa, eikä kenenkään muun. Ei Suomen elokuvasäätiön, Perussuomalaisten, ei Vapaa liikkuvuus –verkoston.

Ramezan lopettaa kirjoituksensa: ”Doxwise offers us all an unique opportunity to peek into the zeitgeist and life of today’s youth. I am surprised, that people are pointing a critical finger at those who have enabled this work, instead of discussing the phenomena at the heart of it.”

Kiihkoilen tästä asiasta, koska olen kirjailija ja ilman sananvapautta minulla ei ole ammattia, ei yhtään mitään. Sey:lle kirjelmöiminen ei rasismiin auta, ihmisten herääminen rumaan todellisuuteen ehkä auttaakin. Videon alla olleet yli sata kommenttia (siinä vaiheessa kun mina katsoin) ja se herättämä tyrmistys ylipäätään oli yksi hyvä alku. Nyt se sitten tyssäsi.

3 comments:

 1. Toisaalta itsekin sanot, että Joonas *saattaisi* ansaita seuraamuksia rasistisesta kiihottamisesta. Varsinaisen videoteoksen kuitenkin tekivät ne ammattilaiset (joista lainaat ohjaajaa), ei tämä Joonas. Minä taisin puhua FB:ssä "paskiasten kanssa naureskelusta". En tarkoittanut fb-yleisöä, vaan sanoin, että moni paheksuja koki, että tekijät ja teos naureskelevat rasistien kanssa, että teos on itsessään rasistista uhoa. Esim. SK:n Kalle Kinnunen selvästi oli ennemmin ohjaajan kannalla: video paljastaa karun todellisuuden.

  Niin paljon kuin vastustankin rasistisen uhon aktiivista levittämistä, olen kanssasi samaa mieltä sensuurista ja siitä, että tällaisen materiaalin näkeminen avaa silmiä. Toisaalta minusta kuitenkin myös rahoittajiin saa vedota tulevien rahoituspäätösten suhteen: en minä tilaa sellaisia lehtiäkään, jotka julkaisevat rasistista kiihotusta.

  Vapaan liikkuvuuden jannu totesi eilen YleX:llä (kun aiheena oli nälkälakko, ei tämä video), että näillä afgaaneilla on aika paljon vakavampiakin huolia kuin känniurpojen video. Voi tosiaan olla, että noussut kohu kertoo lähinnä kuplassa elävien ihmisten altistumisesta todellisuudelle -- hyvää informaatiotahan on myös halla-ahojen raiskausfantasiat ja naureskelut kivittyille musliminsynnyttäjille. En mä silti niitä halla-ahojakaan aktiivisesti rahoittaisi.

  YleX:n pätkä: http://ylex.yle.fi/ylex-areena/play/1727698

  ReplyDelete
 2. Vielä edelliseen kommenttiini (meni jonoon kai?): Ramezanin viimeinen lainaus on kyllä oleellinen juttu.

  ReplyDelete
 3. Kiitos kommentista ja linkistä Panu! Minä uskon, että ohjaaja seisoo ihan päätöksensä takana ja kunnioitan sitä, ei siitä sen enempää. Arvioni siitä, että video voi toimia silmien avaajana, on tosiaan vain arvio - en pysty vastaanottoa kommentoimaan tarkemmin nyt kun videoon liittyneet keskustelut katosivat Facebookista. Mutta tulipahan keskusteltua.

  ReplyDelete