Thursday, November 22, 2012

Normipäivä II

Tänään en kärrää lehtien materiaaleja taittoon enkä lähetä käsikirjoitusta kustantajalle. Eilen tein molemmat. Luettavaa on luvassa Ursula-lukemistolehden osalta 13.12. ja Kosmoskynän osalta hieman myöhemmin vuoden vaihteessa. Yhteistyönä kirjoitetusta tietokirjasta asiaa hieman myöhemmin.

Tämä ei ole lifestyle-blogi, mutta sen verran elämäntapaa sivuttakoon, että yritän lähitulevaisuudessa ja kiireen hellittäessä muistaa syödä monipuolisemmin. Vasen suupieli on halki poskeen saakka jonkin puutostaudin vuoksi, sitä ennen oli oikeassa suupielessä sama ongelma. Ivasin taannoin erässä sosiaalisessa mediassa A.W.Yrjänää "kohtuullisen" lihansyönnin mainostamisesta Hesarissa. Väitän, että minulla on kohtuullisuus (lue: paino) paremmin hallinnassa kuin hänellä, mutta tunnustettava on, että kasvissyöjän olisi varsinkin talvikuukausina nähtävä vähän enemmän vaivaa.

Kollegani Tuomas Saloranta kirjoitti tänään blogissaan pitkällisesti syitä sille, miksi kirjoittaminen ei kannata. Hyvä lista ja yhdyn useimpiin kohtiin niissä, joskin lopputulemani on eri. Jos on pakko kirjoittaa niin sitten kirjoittaa, ei siitä sen enempää. Pohdinnat voi säästää muualle. Isojen kustantajien ja menestyskirjailijoiden kohdalle lisäisin vielä sen, että myyntimenestysten katteilla kustannetaan myös niitä vähemmän myyviä kirjoja. Toisten kirjailijoiden menestys ei näin ole muilta pois. Valtavirtaisena marginaalikirjailijana minulla on kanttia sanoa näin. Sitä paitsi palkinnot ja hömpötykset lisäävät kuitenkin kokonaisuutena yleisön kiinnostusta kirjallisuuteen.

Luettavana tällä hetkellä on György Spirón Kevätnäytös. Romaaniprojektissa menen tällä hetkellä sivulla 82. Työviksen kurssilla kaikki entiset halusivat jatkaa, joten keväällä ryhmä on täynnä. Päivän ohjelmassa on vielä osuuskunnan ensi kevään antologian budjetin laatiminen. Helpottavaa viettää yksi päivä kotona työpöydän ääressä niin, ettei tarvitse lähteä mihinkään. Seuranani minulla on täällä mm. lapsen huolellisesti päiväunille laitetut nuket.

Lopuksi asiaa tamperelaisille:

Ensi lauantaina 24.11. klo 13-14 Tulenkantajien kirjakaupalla (Hämeenpuisto 25) kuullaan tanssista ja tanssijoista kirjallisuudessa. Keskustelemassa minun lisäkseni Siiri Enoranta (Gisellen kuolema), haastattelijana J.S.Meresmaa.

Ensi maanantaina 26.11. klo 18-20 kirjallisuuden opiskelijat keskustelevat Finlandia-ehdokkaista pääkirjasto Metson Pietilä-salissa. Juontaa Markku Soikkeli.

Ole paikalla!

Kuva 1: lounassalaatti
Kuva 2: siskonpedissä lapsen nuket Kaisa, Vilho, Oikea Nukke ja Vartija.

No comments:

Post a Comment