Monday, May 21, 2012

Tuotteliaisuudesta

Palasimme tässä Åconista, jossa kunniavieraana oli mahtava yhdysvaltalainen kirjailija Catherynne M. Valente. Aloitin viikonloppuna "The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making" -teosta ja mietiskelin tuotteliaisuutta.

Cat Valente aloitti runoilijana ja kirjoittaa nyt aikuisten ja lasten fantasiaromaaneja, jotka hän naputtelee koneelle 4-6 intensiivisen viikon aikana. Hän julkaisi viime vuonna viisi kirjaa. Ei siinä mitään, mutta kun tasokin pysyy hyvänä. Hän on joka vuosi ollut ehdolla tai palkinnoilla merkittävissä sf/f-palkinnoissa, mukaanlukien Hugo ja World Fantasy Award. Kirjat ovat upean näköisiä ja kauniisti kuvitettuja. Valente on kokeillut myös eri julkaisutapoja perinteisen kustantamisen rinnalla. "The Girl Who Circumnavigated..." oli alunperin omakustanne, ennen kuin iso kustantamo nappasi sen ja siitä tuli maanlaajuinen bestseller.

Itse olen hinkannut nyt kohta seitsemän vuotta 150-sivuista käsikirjoitusta, joka ei ole vieläkään ihan valmis. Mielessä romaani-ideoita ja paperilla aihioita moninkertainen määrä. Mistäpä voimat niiden kirjoittamiseen, vaikka tahtoa olisikin? Minullahan on nyt hyvät mahdollisuudet vähän erikoisempienkin projektien julkaisemiseen, oman erinomaisen kustantamoni ohella, syystä jonka paljastan täällä kunhan aika on kypsä. Pitäisi vain kirjoittaa ne teokset. Lapset eivät käy tekosyyksi pienelle tuotannolle, epäilemättä jos Cat Valentella olisi lapsia hän julkaisisi "vain" kaksi teosta vuodessa.

Huomaan, että coneissa ja vastaavissa tapahtumissa vierailu tuottaa positiivista kateutta, halua tehdä perässä mitä muuta ovat menestyksellisesti tehneet. Conien välillä tarvitaan kuitenkin aikaa, ja rauhaa, kirjallisuuden tekemiseen...

No comments:

Post a Comment