Friday, August 12, 2011

Holmesin ja Watsonin jäljillä

Luin elokussa Jaakko Anhavan suomennoksena loput Sherlock Holmesin seikkailuista. Osan oli lukenut sukulaisten kesämökillä, kun aitasta löytyi kaksi osaa WSOY:n pehmeäkantisesta 40-luvun valikoimasta. Vaikka vanhahtavassa kielessä oli oma viehätyksensä, on uusi suomennos ehdottomasti paikallaan täsmällisyytensä vuoksi - kirjailijan lukemattomia huolimattomuusvirheitä esim. ajan ja nimien suhteen suomentajakaan ei pysty korjaamaan.

Olen yrittänyt Sherlock Holmesin seikkailujen lukemista pari kertaa aikaisemminkin. Lapsena tarinat tuntuivat etenevän liian hitaasti ja niissä esiintyvillä henkilöillä oli vaikuttimia, joita en ymmärtänyt. Lukiosta selvittyäni yritin samaa uudelleen alkuperäiskielellä, mutta silloin tuntui, että tarinat alkoivat toistaa itseään liian nopeasti.

Vaikka luin loput kertomukset vasta nyt, Sherlock Holmes on pitkään ollut suosikkihahmojani. Baskerville koira -romaani oli vaikuttavimpia kirjoja, joita olen lapsena lukenut. Mikään elokuva tai kertomus ei ole sen jälkeen tuntunut niin pelottavalta! En uskaltanut nukkua omassa huoneessani pitkään aikaan, vaan jouduin kiipeämään pikkusiskon parvisänkyyn saadakseni unta. Myös Baskervillen koirasta on Otavan Keskiyön kirjaston kautta ilmestynyt ajanmukainen Jaakko Kankaanpään suomennos 2008.

Gutenberg-projektin ansiosta on mahdollista lukea Sherlock Holmesia myös netin kautta. Pienoisromaani Study in Scarlet vie legendan alkulähteille ja paljastaa, miten tohtori Watson ja Sherlock Holmes päätyivät asumaan yhdessä. Ajankuva on viehättävää ja välillä ei-niin-viehättävää. Toinen pienoisromaani Sign of Four alkaa melko rajulla piikityskohtauksella, kun Watson seuraa voimattomana vierestä tylsistyneen salapoliisin huumeidenkäyttöä.

Tarinoiden päättelyketjut ja loppuratkaisut ovat nykylukijalle melko ennalta-arvattavia, joten mysteeri ratkaisemisen sijaan huomio kääntyy notkeaan proosaan, myöhäisen 1800-luvun Lontoon ja sen asukkaiden kuvaukseen sekä kahden päähenkilön suhteeseen. Tulkinnan, jonka mukaan Holmes ja Watson elävät pariskuntana voi ottaa vakavasti tai olla ottamatta. Sherlock Holmesin queer-luennoista enemmän täällä ja täällä. (Queer-tulkinnan ystävät muuten, tsekatkaapa Strand-lehdestä napattu kuvitus uuden laitoksen sivulla 1019.)

Tarinoiden vastustamaton melankolia toimii vielä uudella vuosituhannella ja legendasta syntyy jatkuvasti uusia versioita. Teoksen kustantama uusi laitos puolustaa ehdottomasti paikkaansa viime vuoden käännöskirjallisuudessa.

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes - kootut kertomukset (Teos)

No comments:

Post a Comment