Sunday, March 13, 2011

Sanan työ - Bruce Holland Rogers

Usein parhaat neuvot tulevat ihmisiltä, jotka ovat itse joskus tarvinneet apua. Bruce Holland Rogers tarjoaa kättä pidempää meille, joiden on vaikea keskittyä. Kirjassaan Word Work. Surviving and Thriving as a Writer yhdysvaltalainen kirjailija kertoo omiin kokemuksiinsa nojaten, miten päästään alkuun ja edetään askel askeleelta. Rogers itse kertoo olevansa ADD-persoonallisuustyyppiä. Hän käsittelee sen mukanaan tuomia haasteita - sekä myös etuja - kirjoittamisen kannalta.

Rogersin metodin paras puoli on sen armollinen asenne. Jos tuntuu mahdottomalta päästä alkuun, hän kehottaa istumaan alas ja kirjoittamaan, vaikka vain vartin. Mihin tahansa pystyy keskittymään vartin verran. Usein käy niin, että kun kerran on päässyt alkuun, kirjoittajaa ei pysäytä mikään.

Kirjan testit on koottu kirjoittamista käsittelevistä kolumneista. Ote on maanläheinen ja helposti samastuttava. Rogers kirjoittaa hienosti kirjoittamisen merkityksestä tekijälle sekä kirjoittamista koskevista valinnoista. Itse olen saanut käytännön vinkkejä ja apua erityisesti kirjan neljännestä ja kuudennesta osiosta, joissa käsitellään kirjoittamista ihmissuhteiden sekä kirjoittajan lähiympäristön kannalta, mukaanlukien kirjoittajapiirejä ja -kursseja.

Olen kärsimätön luonne. Minusta kaikkein vaikein läksy kirjoittamisessa on ollut sen hyväksyminen, miten kauan tietyt prosessit kestävät. En voi nopeuttaa tarinan valmistumista paperille siinä muodossa kuin haluan, tekstin oman äänen muodostuminen ottaa oman aikansa. Rogersin mukaan tärkeitä on tunnistaa, millainen työtapa toimii kunkin tekstin kohdalla, sen lisäksi että tunnistaa oman ominaislaatunsa kirjoittajana: posessi, joka väistämättä on aika hidas.

Rogers on kirjoittanut mm. romaanin Thirteen Ways to Water sekä lyhytnovellikokoelman Keyhole Opera. Hän on myös innostava opettaja, joka on vieraillut myös Suomessa Jyväskylän yliopistossa sekä Oriveden opistolla.

No comments:

Post a Comment