Sunday, March 18, 2007

Viimeinen paiva Budapestissa

En ole kirjoittanut vielä päivärutiineistamme Budapestissa. Olemme käyneet joka päivä kaupassa vastapäisessä Sparissa, jossa on hyvä valikoima paikallisia tuotteita. Myyjiä on paljon ja asiakkaita kapeilla käytävillä samoin. Kauppa aukeaa puoli seitsemältä aamulla, ja olemme heränneet joka aamu lastaustelineiden kolinaan, jos emme ole muistaneet laittaa korvatulppia. Kaupat lastataan täällä suoraan kadulta, muualla ei ole tilaa.
Toiseksi yleisin asiointipaikkamme on ollut samassa korttelissa sijaitsevan piskuisen, huonosti menestyvän tavaratalon nettikahvila. Itse asiassa nettikahvila on varmaan tavaratalon kukoistavin bisnes, sillä muiden kauppojen myyjät istuskelevat usein baaritiskin ääressä. Kahvilaa pitää tummatukkainen tyttö ja joskus toinen, pienempi tyttö, jolla on hammasraudat ja joka on ehkä varsinaisen myyjän pikkusisko. Nettiaika maksaa 400 forinttia tunti eli alle kaksi euroa. Alakerran Gyros-tiskiltä on tullut ostettua usein falafelit ennen kaupungille lähtöä, samoin 400 forinttia.
Keskustaan pääsee punaisella metrolinjalla sekä mm. bussilla numero 7. Lähinnä olemme retkeilleet Pestissä, Budan puolella meidän ei ole tullut käytyä kovin monta kertaa. Belvarosissa eli Pestin keskustassa olemme useimmin vierailleet kansainvälisessä lehtikioskissa ja kirjakaupassa kävelykadulla sekä Vegetarium- ja Govinda-kasvisravintoloissa. Libri-, Alexandra ja Lira&Lant- kirjakauppaketjujen isoissa kaupoissa on vaihtelevat englanninkieliset valikoimat, käytettyjä kirjoja saa Dan’silta ja Keleti-aseman läheltä Book Stationilta.
Kun kotiovelta lähtee toiseen suuntaan, pääsee johdinautolla kaupunginpuistoon, jonka laidalla sijaitsee mm. Finnagora. Olemme käyneet siellä noin kerran viikossa lukemassa Hesarin. Paikallisia tapahtumia olemme seuranneet Budapest Sunista (ilmestyy kerran viikossa) ja Budapest Timesista (samoin) sekä parhaan taitomme mukaan televisiouutisista.
Viimeisenä päivänä pakkaamme ja siivoamme. Asunto jää suurin piirtein samaan kuntoon kuin meidän tullessamme, eilen avasin olohuoneen yläikkunan varomattomasti, ja läpiveto paukautti ikkunat yhteen niin että sisempään ruutuun tuli särö. Harmittaa. Sunnuntaina on kaunista ja lämmintä niin kuin joka päivä tällä viikolla. Kaupunki on pölyinen, kun edellisestä sateesta on viikko. Illalla kohti Krakovaa.

No comments:

Post a Comment