Wednesday, March 21, 2007

KrakovaToistaiseksi viihtyisin englanninkielinen kirjakauppa-kahvila Itä-Euroopan kierroksellamme löytyy Krakovan vanhankaupungin läheltä. Divarissa myydään lähinnä tutkimuskirjallisuutta, ja sieltä löytyy mm. erittäin hyvä kokoelma juutalaisuutta käsittelevää kirjallisuutta. Juomme kannullisen teetä ja selailemme the Onion-lehteä. Laitan myohemmin blogiin postauksen, jossa ovat suosikkikirjakauppojen ja -ravintoloiden yhteystiedot koko matkalta.

Pakollisia nahtavyyksia olemme katselleet lahinna kursorisesti. Kävimme linnakukkulalla, mutta vierailimme sisällä ainoastaan katedraalissa, joka onkin vanhin tällä hetkellä nähtävillä oleva osa linnavuoresta. Lohikäärmeen luola oli kiinni.

Olemme tutustuneet myös Kasimirin kaupunginosan juutalaiskortteleihin. Edellä mainittu on täynnä pieniä pubeja ja baareja, Les Coleurs (!) -nimisessä pubissa tarjolla on ranskankielisiä sanomalehtiä ja aikakauslehtiä luettavaksi ja mukava tunnelma. Budapestissa emme käyneet kertaakaan baarissa, Unkarissa tavallisissa baareissa istuu ainoastaan vanhoja ukkoja ja opiskelijoiden suosimia paikkoja emme saaneet aikaiseksi etsiä. Sen vastapainoksi Krakova on hyvin pubiorientoinut, koko keskusta näyttää olevan yhtä ravintolafestivaalia.

Täkäläiset opiskelijat puhuvat hyvin englantia, yöjunassa matkatoverini eli kaksi paikallista nuorta naista keskustelivat hyvin mielellään pääministeri-presidentti-kaksosista, vikaheitosta arkkipiispasta, työmarkkinoista, turismista ja Maria FM:sta sekä antoivat hyviä vinkkejä kaupunkilomaa varten. Olemme bonganneet myös Jagellonican yliopiston rakennuksia. Luostareita on paljon, jokaisesta bongatusta nunnasta tai munkista saa pisteen.

Keskiviikkona minä käyn Auschwitzissa, Markku ei tule. Minunkaan ei olisi pitänyt mennä lukuvuoden aikana, museo on tupaten täynnä koululaisia ja parakeissa on uskomaton tungos. Minusta Auschwitzia vielä paljon vaikuttavampi on Birkenau kolmen kilometrin päässä, siellä on ainakin hiljaista. Paikka ei itsessaan ole mitenkaan mystinen niin kuin mikaan paikka: tasaiseksi lanattu pelto, parakki ja piikkilankaa. Birkenau näyttää siltä miltä ei-mikään näyttää, natsit polttivat parakit lähtiessään niin että vain savupiiput ovat pystyssä. Paikan vaikuttavuus on sen symmetriassa ja mittakaavassa, miten savupiippuja on pystyssä niin loputtoman monta. Ratakiskot loppuvat kesken siinä missä ei-mikään alkaa.

Kuvassa juutalaiset koululaiset laulavat psalmia Birkenau-muistomerkin vieressa. Auschwitz-Birkenau-museo on vierailijoille ilmainen.

Antisemitismi elää ja voi hyvin Itä-Euroopassa. Budapest Sunista saimme viikonloppuna selville, että kansallispäivänä Sankarien aukiolla näkemämme poliittinen tilaisuus oli erään Unkarin äärioikeistolaispuolueen MIEP:n tilaisuus, ja David Irwing oli vieraana juuri siellä. Unkarissa antisemitismi kuuluu nationalistien agendaan. Se miten he onnistuvat syyttämään vihollisiaan sekä kommunisteiksi että juutalaispääoman kätyreiksi oli minulta hämärän peitossa siihen saakka kunnes luin, että koko valistusta on syytetty juutalaisten salaliitoksi länsimaista aristokratiaa vastaan. Suomessakin kuulee usein väitteen, miten lehdistönvapautta ei ole koska raharikkaat (juutalaiset) kuitenkin kontrolloivat mitä kukin yksittäinen toimittaja kirjoittaa.

Illalla yritamme elokuviin rentoutumaan, mutta elokuvavalinta, Ghost of Goya, ei ole kovin hilpea. Yritamme paikata asiaa viimeisen illan tuopeilla Singerissa.

No comments:

Post a Comment