Monday, January 8, 2007

Hidas käynnistys

Kaksi vuotta sitten tammikuun alussa tuntui, että normaali elämä ei lähde millään käyntiin. Televisiotyön opinnot AMK:ssa olivat päättyneet joulukuussa, ja minun piti ryhtyä tekemään opinnäytetyötä. Yhtäkkiä minulla ei ollut tarpeeksi järjestettyä ohjelmaa, proseminaarikin alkoi vasta helmikuussa. Balettitunneilla toki kävin, mutta se ei riittänyt pitämään käynnissä koko päivää. Sunnuntai-iltaisin makasin ahdistuneena tv:n ääressä ja ajattelin, että en jaksa alkaa soitella haastateltaville, etsiä kirjallisen osan lähteitä, en saa itsestäni irti sitä että ryhtyisin työhön. Maanantai-aamuna M lähti töihin, ja minä makasin edelleen tv:n ääressä ja ajattelin että tämä ei ole totta.
Vähän samanlainen olo oli viime viikolla, kun sopimus työpaikalla loppui ja jouduin yhtäkkiä moneksi päiväksi tamperelaiseen asuntoon, joka on kuukauden verran ollut minun kotini ja jossa olin sitä ennen pistäytynyt nukkumassa noin viitenä yönä. Ei sanomalehteä tai nettiä eikä edes säännöllistä päiväohjelmaa, vain muuton jälkeen epäjärjestyksessä oleva asunto ja kasa hoitamattomia asioita.
Kolme päivää katselin elokuvia dvd:ltä, nukuin keskellä päivää ja välttelin ulos menemistä, siirsin Riikalle luvatun lehtijutun kirjoittamista eteenpäin ja tuskailin jokaista pientä vastoinkäymistä.
Neljäntenä päivänä heräsin kuudelta ja lähdin Helsinkiin töihin.
Tämän vuoksi en usko tosissani freelancerin uraan: välillä vaatii uskomattomia toimenpiteitä, että saan itseni potkittua työvireeseen. Tänään se vaati puoli tuntia suukottelua, puoli tuntia lehden lukemista ja vartin siivousoperaation pikkuveljen huoneessa.
Uuden vuoden lupaus numero yksi: oman työskentelykulttuurin luominen ja siitä kiinni pitäminen. Koskee kaikkia kotona tehtäviä kirjallisia töitä. Vinkkejä itsensä käynnistämiseen otetaan vastaan.
Myöhemmmin:
Kaupunki osaa olla uskomattoman hiljainen sellaisina aikoina kun tulen töihin tai töistä kotiin. Mukulakivet kiiltelevät sateessa, kun odottelen bulevardilla ratikkaa. Varsinainen palkkatyönikään ei ole yhteiskunnan normaalia työtä, semminkin kun sijaistan ilman sopimusta. Normaalia työtä tehdään virka-aikaan.

No comments:

Post a Comment