Thursday, December 20, 2012

Blogin vuosikertomus 2012

Tässäpä perinteinen vuosikertomus, jonka olen kirjoittanut yhteiskunnallisesti aktiivisten Leon ja Oraksen esimerkin mukaisesti. Palaan hetkeksi menneeseen vuoteen ja luon katseen tulevaan.

Vuoden 2012 kohokohtia olivat valtiotieteiden maisteriksi valmistuminen, Finncon 2012 -tapahtuma Tampereella, toisen romaanin ilmestyminen ja Osuuskumma-kustannuksen perustaminen. Alkuvuosi kului gradua kirjoittaessa, tenteissä ja Linnunpainoa viimeistellessä. Kesällä osallistuin Finncon 2012 -tapahtuman järjestämiseen Tampereen yliopistolla. Syyspuolella olen ottanut ensimmäisiä askelia vapaana kirjailijana.

Vuoden varrelta erityisesti mieleen jäänyttä:

Tammikuussa kävin esittäytymässä Pirkkalaiskirjailijoiden uusien illassa. Meitä uusia, edellisenä tai vielä sitä edellisenä vuonna liittyneitä olikin monta, muiden muassa toverit Jenna-Marisha Rasi-Koskinen ja Hannu Häkli. Työstin Linnunpaino-romaania ja kävin J.S.Meresmaan kanssa "työpaikkalounailla". Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen tulos löi ällikällä, ennakkosuosikki Niinistön kilpailijaksi nousi Vihreiden Pekka Haavisto.

Helmikuussa osallistuimme koko perhe Elävän kirjallisuuden festivaalille Tampereen työväenmuseo Werstaalla. Paneelissa keskustelimme Markun (Soikkeli), Risto Isomäen ja Tero Tähtisen kanssa ekologiasta kirjallisuudessa. Tiiliskivi-klubilla juhlimme mainion toverini Marja-Leena Virtasen toista romaania, Tiiliskivi-ehdokasta Kirjeitä kiven alta.

Maaliskuussa osallistuin Usva-verkkolehden talvileirille. Kokoonnuimme viikonlopuksi Ristiinaan noin kymmenen hengen kirjoittajaporukalla lukemaan toistemme tekstejä ja antamaan niistä palautetta. Työstin leirillä novelliani, joka tulee ensi vuonna ilmestyvään, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien julkaisemaan äänikirjaan. Maaliskuun kohokohta oli Osuuskumma-kustannuksen perustamiskokous Tampereella. Meistä kuullaan vielä!

Huhtikuussa osallistuin Tampereen kirjamessuille. Oli hauskaa esiintyä Jarna Pasasen haastateltavana, kun tutut ja entiset naapurit olivat kuuntelemassa. Kirjamessuilta mieleen jäi parhaiten elämäkerran julkaisseen Michael Monroen pitkä signeerausjono. Blondit saavat aina kaiken huomion! Huhtikuussa löin myös vihdoin graduni läjään ja vein sen kansitettavaksi.

Toukokuussa kävin antamassa kypsyysnäytteen yhteiskuntatieteelliselle tiedekunnalle Turussa. Osallistuin myös odotettuun juhlaan, J.S.Meresmaan esikoisromaanin Mifongin perinnön julkistamistilaisuuteen Telakalla. Helatorstaina suuntasimme koko perhe Ahvenanmaalle Åcon-tapahtumaan. Kunniavieraana tapahtumassa oli valloittava Catherine M. Valente, itse osallistuin toisen kirjan kirjoittamisen vaikeutta käsittelevään paneeliin.

Kesäkuussa Finncon-tapahtuman valmistelut olivat täydessä käynnissä. Tapahtuman järjestäminen oli mukavaa, koska porukan ydin koostui kokeneista tapahtumajärjestäjistä. Minun roolini oli ohjelman kokoaminen yhdessä conitean puheenjohtajan Marianna Leikomaan kanssa. Parasta Finnconin järjestämisessä oli, miten mielellään kirjailijat ja kirjallisuuden ammattilaiset ja harrastajat tulivat tekemään kaikille avointa ja ilmaista tapahtumaa ja osallistumaan ohjelmiin ja paneelikeskusteluihin. Kesäkuussa ehdimme myös mökille, sen sijaan osuuskunnan ensimmäisen julkaisun, Kumman rakkaan julkistamistilaisuuteen en ehtinyt.

Heinäkuussa koitti sitten Finncon. Teemana oli maailmanloppu. Koko viikonlopulle piisasi tekemistä, harvempaan ohjelmaan (muuhun kuin sellaiseen jossa olin itse mukana) ehdin osallistua, mutta sellainen on järjestäjän osa. Sen sijaan osallistuin kyllä naamiaisiin lauantai-iltana. Toimin puheenjohtajana Dystopia- ja Esikoiskirjailija -paneeleissa. Finnconissa myös julkaistiin mm. Tiamatin värit -avaruusscifi-antologia (URS/Stk-tuotantoa). Raporttia tapahtumasta mm. täällä. Heinäkuun lopuksi kävimme vielä perhematkalla Tukholmassa ja minä ja lapsi Usvan kesäleirillä. Kirjoitin Arkistonhoitajan salaisuus -novellia tulevaan steampunk-antologiaan.

Elokuulle olin kaavaillut kolmannen romaanin kirjoittamista. Kirjoitinkin jonkin verran, mutta Linnunpainoonkin tuli vielä korjauksia, jotka kiilasivat edelle. Kustantajani Into täytti viisi vuotta ja juhlisti tapahtumaa Kirjan talolla Helsingissä. Samana päivänä oli myös mukava bloggaritapaaminen.

Syyskuussa käynnistimme Pirkkalaiskirjailijoiden piirissä romaaniklubi-toiminnan. Klubin jäsenet kokoontuvat kerran kuussa lukemaan toistensa tekstejä ja antamaan niistä palautetta. Syyskuussa käynnistyi myös Sampolan sf/f-kirjoittamisen kurssi, jota vedin toista lukukautta.

Lokakuussa Linnunpaino vihdoin ilmestyi ja sain painotuoreet tekijänkappaleet hyppysiini. Kirjan aiheet ja teemat olivat olleet mielessäni vuodesta 2005 saakka, joten oli hienoa saada se kansien väliin. Osallistuin Turun ja Helsingin kirjamessuille sekä kuun puolivälissä Usvan romaanileirille. Anne Leinoselle erityinen kiitos niin monen leirin järjestämisestä vuonna 2012!

Marraskuun alussa kävin Toulousessa moikkaamassa siskoa, joka on siellä vaihto-opiskelijana. Osallistuin myös Helsingissä Inton ja Siltala-kustannuksen libristitilaisuuteen, jossa oli mukavasti kirjasto- ja kirjakauppaväkeä sekä kiinnostavia kirjailijoita. Marraskuussa riitti juhlan aihetta, kun osuuskunta julkaisi toisen teoksensa, Steampunk! Koneita ja korsetteja -antologian. Samana lauantaina Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien vuosikokous ja toimittamiskurssi keräsivät tuttuja Tampereelle. Ja jotta samana päivänä olisi tapahtunut mahdollisimman paljon, osallistuimme vielä Markun kanssa Pirkkalaiskirjailijoiden päivään Metsossa - haastattelemalla toisiamme. Kuun lopulla vierailimme vielä Siiri Enorannan kanssa Tulenkantajien kirjakaupassa.

Joulukuussa ilmestyi minun ja Taru Luojolan toimittaman, verkossa ilmestyvän lukemistolehden Ursulan toinen numero, jossa on mukana myös nimimerkillä Monique N kirjoittamani novelli Musiikkia, meren vaahtoa. Syksyn huipensi balettikoulun joulunäytös, johon osallistuin jo toista kertaa lapsen kanssa. Joululomalle en kuitenkaan pitkäksi aikaa pääse, koska seuraavan vuoden julkaisut vaativat jo kirjoittamista ja toimittamista.

Vuonna 2012 minulta ilmestyi yksi romaani ja kolme novellia, joista kaksi nimimerkillä. Kirjoitin kolme lehtijuttua, joista kaksi Kulttuurivihkoihin ja yhden Tähtivaeltajaan. Toimitin kaksi Kosmoskynä-lehden numeroa Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajille sekä kaksi Ursula-verkkolehden numeroa.

Suurin muutos vuonna 2012 oli, että siirryin sivutoimisesta opiskelija-kirjailijasta päätoimiseksi kirjailijaksi. Jäsenyyteni Suomen Kirjailijaliitossa hyväksyttiin vuosikokouksessa 12. joulukuuta. Olen ottanut eläkevakuutuksen ja perehtynyt erilaisiin kirjailijan toimeentuloa koskeviin seikkoihin. Kiitän Tampereen kaupunkia ja Taiteen keskustoimikuntaa minulle osoitetusta tuesta ja kaikkia, ihan kaikkia lukijoita. Ilman teitä kirjoittamisessa ei olisi paljonkaan järkeä.

Ensi vuonna kirjoitan romaania ja toivottavasti myös lyhyempää proosaa, toimitan yhden käännös- ja yhden kotimaisen novellikokoelman osuuskunnalle sekä opetan ainakin Sampolassa ja Nuoren Voiman Liiton Sulkasato-kurssilla 10-13-vuotiaille sf/f-kirjoittamista. Haaveissa on myös pidempi oleskelu ulkomailla perheen kanssa ensi talvena.

Toivotan riemullista keskitalven juhlaa kaikille blogin lukijoille!

No comments:

Post a Comment