Sunday, September 2, 2012

Mediapaasto

Lueskelin tässä elämäni ensimmäistä liikkeenjohdon opasta ja pohdin, miten paljon netistä ja ylipäätään lukemastani on ylipäätään oman ajattelutapani tai arvojeni affirmaatiota. Tässä nyt ei ole mitään uutta tai erilaista. Moni on huomannut saman. Kirja oli kuitenkin ihan hyvä muistutus siitä, miten vähän päivittäisessä mediadieetissäni on aidosti uutta tai toimintaani muuttavaa tietoa. Aivan hyvin pärjäisin ilman aamuista Hesaria ja sen mukanokkelia kolumneja tai uutisia, jotka eivät vaikuta elämääni mitenkään. Jos lukisin aamiaispöydässä lehden sijaan runokokoelmia, joita meillä on runsaasti ja melkein kaikki lukemattomia, voisin ryhtyä päivän töihin aivan yhtä hyvin ellen vielä paremmin.

Mietiskelin lukutottumuksiani senkin kannalta, että keväällä asettamani sadan kirjan haaste ei ole oikein edennyt. Asetin itselleni haasteen, että en osta uusia kirjoja ennen kuin olen lukenut hyllystä sata "vanhaa". Olen hidas lukija, koska minulla on niin paljon muita harrastuksia (mm. neulominen sulkee tehokkaasti pois lukemisen vaan ei television katselua). Suurimmaksi osaksi kuitenkin se, että kirjat jäävät hyllyyn pölyttymään, johtuu päivittäisestä netin lätkytyksestä. On varmaan ihmisiä jotka vain pistäytyvät netissä tarkistamassa sähköpostinsa, mutta minä en ole yksi heistä.

Tyhjänpäiväisten sanomalehtien, uutissivustojen, Facebookin ja keskustelufoorumien selaaminen vie aikaa kaunokirjallisuuden lukemiselta. Sanomattakin on selvää, että se vie aikaa myös kirjoittamiselta. Hyvään alkuun mediapaastossa pääsin kuitenkin sen ansiosta, että kymmenen vuotta käyttämäni yliopiston sähköpostiosoite jäi pois käytöstä. Sen myötä pääsin eroon lukuisista sähköpostilistoista, joihin olen tullut liittyneeksi. Tästä rohkaistuneena yritän vähittäin karsia myös muita aikaa vieviä oheistoimintoja. Romaanin alku, johon en ole koskenut viikkoon, odottaa jatkoa.

Perjantaina olin miehen kanssa kustantajan syyskauden avajaisissa. Oli kiinnostavaa kuulla, mitä kaikkea Intolta ilmestyy tai on jo putkahtanut painokoneiden sisuksista. Ennen kaikkea oli mukava tavata kirjabloggareita tilaisuuden aluksi. Onnea viisivuotiaalle Intolle! Seuraavan kerran ihmisten ilmoilla Turun kirjamessuilla 7.10. klo 13.30.

No comments:

Post a Comment