Saturday, August 30, 2008

Kirjoittajakoulutuksesta, osa 2

Gummerus-kustantamo järjestää puolitoistavuotisen kirjailijakoulutuksen yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Koulutus alkaa tänä syksynä ja jatkuu ensi vuoden loppuun. Kurssilla opettavat kustannustoimittaja Tero Liukkonen ja HY:n kirjallisuudentutkimuksen proffa Jyrki Nummi.

Nummi sanoo tänään Helsingin Sanomien haastattelussa, että creative writing puuttuu toistaiseksi suomalaisten yliopistojen tarjonnasta". Varmastikin kirjoittajakoulutus Suomessa lisääntyy ja vakiinnuttaa asemansa tulevina vuosina. Silti ihmetyttää, jos Nummi ei tiedä, että luovaa kirjoittamista on voinut opiskella suomalaisissa yliopistoissa jo useita vuosia. Turussa tarjotaan perus- ja aineopinnot, ja Jyväskylässä voi opiskella jopa maisteriksi saakka. Olkoonkin, että Turussa koulutusohjelmalle haetaan rahoitus joka vuosi erikseen ja Jyväskylässä luova kirjoittaminen jakaa professuurin hungarologian (!) kanssa.

Olen samaa mieltä Nummen kanssa siitä, että koulutus on tarpeellinen. Jos ei muuta, niin yliopistollinen kirjoittajakoulutus voi toimia vastavoimana kirjamessuille ym. markkinameiningille, jonka mukaan kirjallisuutta nykyään aika paljon arvotetaan...

No comments:

Post a Comment