Tuesday, September 25, 2007

Lukukauden alku

Hei, minä olen Hehku, 26, ja olen yli-ikäinen taideopiskelija. Siltä minusta ainakin tuntui eilen, kun aloitin luovan kirjoittamisen sivuaineopinnot. Jos ihan totta puhutaan, niin muut opiskelijat siellä olivat aika lailla saman ikäisiä, tai eivät ainakaan kovin paljon nuorempia. Ja ryhmässä on pari muutakin, joilla on aiempi tutkinto. Oli hauska yllätys, miten erilaisia kirjoittajia ryhmässä näyttäisi olevan. Toivottavasti koulutus on niin hyvä, että sitä varten kannattaa käydä Turussa joka maanantai ja perjantai.

Turun luovan kirjoittamisen koulutusohjelman valintakokeesta voisin sanoa sen verran, että ennakkotehtävä oli vaikea ja pääsykoetehtävä vielä vaikeampi. Olin aika varma pääsykokeiden jälkeen, että en pääse sisään, mutta toisin kävi. Hain aikoinaan puolen vuoden sisällä sekä yliopistoon että ammattikorkeaan, ja päätin sen jälkeen, että en enää ikinä pyri mihinkään. Samasta syystä en ole koskaan hakenut esimerkiksi Aamulehteen kesätoimittajaksi, niille kun järjestetään valintakokeet. Toisaalta haastava valintaprosessi motivoi opiskelemaan.

Hain ja pääsin myös Viita-akatemiaan täällä Tampereella. Sen ensimmäinen kokoontuminen oli viime viikonloppuna. Se kokoontuu vain kerran kuussa viikonloppuisin, ja tuntuu mukavan kotikutoiselta kirjoittajapajalta yliopisto-opintoihin verrattuna. Kun tulin valituksi Turkuun, ajattelin ensin luovuttaa paikkani Viidassa pois, mutta toisaalta haluan tutustua tamperelaisiin kirjoittajiin. Sitä paitsi Turun opinnot kestävät vain vuoden, ja Viita on kolmivuotinen.

Hyvä puoli taideopinnoissani on myös se, että sivuaine tyrkkää mukavasti eteenpäin levällään olevia yliopisto-opintojani. Minulta puuttuu yksi lyhyt sivuaine. Toimittajan töitä ajatellen kirjoittajakoulutus ei myöskään ole pahitteeksi. En ole niin hyvä journalisti, etteikö minulla olisi varaa laajentaa kirjallista ilmaisuani.

Tämän ohjelman mukaan mennään niin kauan kuin motivaatio ja jaksaminen riittävät. Toivottavasti riittävät. Vaikeinta on perustella itselleen, miksi "pelkän" proosan kirjoittamiseksi kannattaa ryhtyä töihin aamuisin. Toisaalta aikaraja auttaa. Jos hyvin käy, minulla on puoli vuotta aikaa syventyä pitkäjänteisyyttä ja keskittymistä vaativiin asioihin. Sen jälkeen pitää vain selvitä jotenkin.

No comments:

Post a Comment