Tuesday, January 30, 2007

+ 8 astetta

Ensimmainen aamu Budapestissa. Asuntomme on ihan Budapestin itaisen rautatieaseman vieressa, joten kauppojen lastaus ja muu liikenteen melu alkaa aikaisin. Pihakuilussa aanet kuuluvat hyvin, ja vanhan talon aanieristys ei muutenkaan ole kovin kummoinen. Naapurin telkkari pauhaa seinan takana.

Mutta talo on kylla kaunis: kadulta mennaan paaovesta nelion muotoiselle sisapihalle, joita taalla on vanhoissa kaupunkitaloissa melkein kaikissa. Pihassa on nelja kerrosta, kapeat porraskaytavat erottaa pihakuilusta koristeellinen talkorautakaide. Ihmiset harrastavat taalla paljon parvekekukkia, joten pihat ovat tahan aikaan vuodesta tavallaan talvipuutarhoja. Kattotiilet ja seinalaatat- ja koristeet ovat aikojen saatossa tummuneet noesta, siella taalla nakee etta vahan on pyritty maalaamaan mutta ei koskaan kovin paljon, eika koko seinaa. Maalatut lasi-ikkunat ovat aina jostain kohti rikki. Ihmiset sailyttavat ikkunalaudoilla suolakurkkuja ja muita elintarvikkeita.

Rakennuskanta vaihtelee viereisissa kortteleissa pittoreskista luhistumispisteessa oleviin taloihin - jopa saman korttelin tai talon sisalla - ja moderneihin lasitaloihin - joiden syvennyksissa nukkuu kodittomia. Viela emme ole kovin paljon ehtineet katsella ymparillemme, mutta Pestin peruspiirteet bongaa nopeasti.

Ensimmaisena aamuna matka saa myos ensimmaisen yllattavan kaanteen, kun asunnonvalittaja ilmoittaa etta Turun kamppa on menossa kaupaksi. Markun pitaa siis parin viikon kulutta pistaytya sittenkin Suomessa kirjoittamassa kauppakirja ja tyhjentamassa loput tavarat. Markku sanoi, etta se arvasi etta kamppa menee heti kaupaksi kun se poistuu maasta...

bloggaaminen on hieman haastavaa ilman skandeja, mutta eikohan sekin ratkeennu jossakin vaiheessa.

Iloitsemme: lammosta. Lampotilaero Suomeen on yli 20 astetta, kun maanantai-aamuna Helsingissa oli -17 astetta pakkasta.

2 comments:

  1. ma en edes huomannut ettet kayttanut skandeja ennen kuin mainitsit...

    Mä olen ihan sekavasa mielentilassa, aivan kuin sotkisin pyörällä pilvien päällä ja vain rakastan kaikkea!

    ReplyDelete
  2. hei Saara, löysin tänne klikkaamalla Annen blogin kautta ja osoite on nyt muistissa.
    Onnittelut Turun asunnon kaupaksi menosta! nythän Markku voi tuoda mukanaan unohtuneen kameranlaturin yms? Voikaa hyvin. Täällä satelee lunta...

    ReplyDelete