Thursday, February 8, 2007

Nekropolis

Kavimme eilen kavelylla hautausmaalla lahella Keletia. Sinne on sailötty valtaviin mausoleumeihin monia Unkarin kansallissankareita, kuten Deak Ferenc ja Kossuth Lajos seka runoilija Josef Attila.

Hautausmaa on valoisa ja siella kasvaa paljon vanhoja puita, mutta suuri osa siita on surkean hoitamatonta. Muratti on valloittanut hautakivet ja patsaat, nurmikoita ja kaytavia ei ole haravoitu ja syrjaisemmat nurkkaukset ovat ryteikon peitossa. Leveilla kaytavilla hautojen valissa hurjastelee autoja tuon tuosta.

Mutta eipa nekropolis muutenkaan muistuta meikalaisia kirkkomaita. Jo mainitsemieni mausoleumien lisaksi vanhalla puolella hallitseva goottilaisaiheiset patsaat, kuten huppupaiset mietiskelevat hahmot, enkelit ja korpit. Siella taalla enkelilta puuttuu paa tai jalopeuralta toinen kulmahammas. Elavia lintuja ei mustansinisten varisten lisaksi paljon nay.

Uudella puolella sen sijaan haudat, nurmikot ja kaytavat ovat hyvin hoidettuja. Muovikukkien koristelemilla haudoilla on valokuvia ja varikkaita kynttiloita, jopa pienia joulupukkeja. Kaiuttimet soittavat klassista musiikkia laheisesta siunauskappelista (?). Uurnalehdossa mehilasivahakynttiloiden tuoksu on pyörryttava.

Kun lisaa koko hoitoon korviahuumaavan metelin laheiselta rakennustyömaalta, saa kesityksen paikallisesta hautausmaatunnelmasta.

No comments:

Post a Comment