Monday, October 15, 2012

Sähköinen kirja sähköistää

Osuuskumma-kustannuksen tiimoilta olen joutunut perehtymään sähkökirjoihin tässä viimeaikoina. Olen varsinainen noviisi e-kirjoihin liittyvissä asioissa. Moby Dollista on e-kirjaversio myytävänä, mutta en ole tätä ennen käynyt edes katsomassa, miltä se näyttää. Nyt vasta loin myös itselleni tunnukset Elisa Kirjaan ja huomasin, että siellähän on monta klassikkoa ilmaiseksi luettavissa. Lukulaitetta tai älypuhelinta minulla ei ole, luen kannettavan ruudulta.

Opettelin lukemaan ruudulta jo pari vuotta sitten. Kirjoittajapiireissä sekä luovan kirjoittamisen ohjaajana luettavaa tulee niin paljon, ettei printtaminen ole mielekästä. Samoin vedosten määrä nousee niin isoksi, kun ammattimaisesti työstetään pitkiä tekstejä. Asento kannettavan ääressä vain on sellainen, ettei se pidemmän päälle ole hyväksi.

Mutta asiaan. Huomasin, että amerikkalainen kollega Bruce Holland Rogers on perustanut uuden, e-kirja-aihetta kirjoittajan kannalta käsittelevän blogin. BHR kysyy kiinnostavan kysymyksen: onko kirjoittajan mahdollista tienata sähköisellä julkaisemisella? Bruce Holland Rogersinn näkökulma on vähälevikkisen, pienkustantamon kirjailijan teoksissa, joita ei levitetä isojen kirjakauppaketjujen kautta.

Yhdysvalloissa kustantamoiden keskittäessä varoja bestsellereiden markkinoimiseen taviskirjailijat jäävät nuolemaan näppejään. E-julkaiseminen tarjoaa monelle tällaiselle kirjailijalle mielenkiintoisen vaihtoehdon. Esimerkiksi Catherynne M. Valente julkaisi loistavan lastenkirjansa The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making omilla kotisivuillaan jatkokertomuksena ennen, kuin se napattiin ison kustantamon listoille. (Vaatii kirjoittajalta huomattavaa aktiivisuutta. Cat Valente on pitkään ollut ahkera bloggaaja. Ja ehkä myös isompaa kielialuetta ja yleisöä.)

Bruce Holland Rogers pohtii myös muita tulonhankkimiskeinoja isojen kustannustalojen ulkopuolelle jääville kirjailijoille. Mitä "myytävää" kirjoittajalla sitten on? Omien tekstien oikeudet (mm. opetusmateriaaleihin, käännöksiin, pienkustantajille), e-kirjat (lukijoille suoraan tai ilmaisten jakelijoiden kautta), uniikkikappaleet (signeeratut, kuvitetut ensimmäiset vedokset tms.), uskollisille lukijoille ensiosto-oikeus tai tilaisuus lukea teksti ennen muita, esiintymiset tms. Lista ei ole kovin pitkä, mutta mielikuvitusta voi käyttää. Suomen oloissa markkinointiponnistukset voivat tuntua epätoivoisilta, mutta ymmärtääkseni Yhdysvalloissa on jo pitkään ollut se tilanne, että kirjailijat (sekä kuuluisat että tuntemattomat) joutuvat käyttämään ison osan ajastaan kirjojensa markkinointiin. Onneksi on apurahat, jotta aikansa voi käyttää siihen mihin kirjoittajan kuuluisikin eli kirjoittamiseen.

Bruce Holland Rogers on myös huolissaan nettikirjojen piratismista, sillä sähkökirjoja välittävät verkkokaupat eivät ota kirjoja myyntiin, jos niitä jaellaan ilmaiseksi jossain muualla. Piratismiin en osaa ottaa kantaa, mutta sähkökirjan käyttäjiltä on tullut selvää palautetta, että DRM-suojaus vaikeuttaa tuotteen käyttämistä - siis tuo lisähankaluutta lukijalle, joka haluaisi kirjan lukea. Ei hyvä.

Näin siis Yhdysvalloissa, Suomessa tullaan perässä. Osuuskumma-kustannus aikoo joka tapauksessa tehdä joka teoksesta myös e-kirjaversion. Itse julkaisisin tulevaisuudessa mielelläni esimerkiksi novellejani sähköisesti. Kirjailijan kannalta perinteinen kustantaminen on edelleen turvallisin vaihtoehto, mutta e-julkaiseminen voi tarjota kiinnostavia mahdollisuuksia siihen sivuun.

4 comments:

  1. Jonkinlainen ostetun kirjan vesileimasysteemi voisi tuon DRM:n ratkaista, siis että jos ostettu kirja olisi merkattu kuuluvan henkilölle x, laillisesti ostetun teoksen levittäminen varmaankin tyssäisi siihen. Tosin vesileimaankin sitten varmaan heti keksittäisiin toimiva kräkkäys. Mutta mielestäi maksavaa asiakasta ei saisi rangaista siitä, että hän ostaa laillisen tuotteen. Myös e-kirjan lainaus/jälleenmyymisasia on mielenkiintoinen. Kirjan hinta täytyy olla niin alhaalla, että sen ostaminen ei kirpaisi. Fyysistä kappalettahan voi lainata tai luovuttaa eteenpäin, sähköistä ei.

    ReplyDelete
  2. Ajankohtainen aihe, sillä sain juuri tänään sähköpostia tällaisesta paikasta: http://www.pulp-republic.fi/blog/ Onko sinulla tai muilla tästä tietoa?

    ReplyDelete
  3. Usvaxine, vesileima voisi olla yksi vaihtoehto, jos se ei haittaa lukemista.

    Kirsi, aika moni pieni ja vikkelä toimija tällä hetkellä valmistautuu sähkökirjan suureen tulemiseen. Mukaan vain, jos on intoa ja sopparit ovat kunnossa eivätkä mallia "artisti maksaa". Sopimusasioista voi kysyä esim. Kirjailijaliiton juristilta.

    ReplyDelete