Monday, April 16, 2012

Kulissien takana

Tampereen kirjamessuviikonlopusta selvitty, hahaa! Olin sunnuntaina viehättävän Jarna Pasasen haastateltavana Voima-lavalla. Yleisöä oli paikalla mukavasti, joskin paikallinen kirjailija tunnisti sen joukosta vahvan Hallila-Lukonmäki-edustuksen (terveisiä entisille naapureille!). Puhuimme sekä Moby Dollista että tulevasta Linnunpaino-romaanista. Tapasin miellyttäviä ja sivistyneitä naisia, mm. Taija Tuomisen, joka kertoi käyttävänsä romaanini ensimmäisiä rivejä uudessa oppikirjassa esimerkkinä vahvasta aloituksesta. Signeerasin yhden (1) kirjan, rekrytoin yhden (1) lupaavan esikoiskirjailijan Finnconiin esiintymään, kuuntelin nuortenfantasiapaneelin sekä utelin Pentinkulman päivien järjestäjiltä tämän vuoden esikoiskirjailijavalinnoista. (Ne näkyvät täällä.) Tein myös kirjahankintoja (ohessa kotiutettuna). Tehokkaasti käytetty iltapäivä! Miinuspuolena pieni eksyminen pyöräilymatkalla Pirkkahallille sekä valitettavasti itse Pirkkahalli, joka tämäntyylisen tapahtuman järjestämiseen on aivan liian kolkko, hälyinen ja ankea.

Perjantaina osallistuin kustantajani järjestämään libristitilaisuuteen keskustassa. (Libristitilaisuus = kustantaja kutsuu kirjakauppiaita ja kirjastolaisia ravintolaan tapaamaan kirjailijoitaan ja "kuulemaan uutuuksista" ts. kuulemaan myyntipuheita.) Viehättävä Iida Simes Rosebudista piti tilaisuuden aluksi puheen, jossa lainasi WSOY:n entistä toimitusjohtajaa Jorma Kaimiota. Ex-toimari oli jossakin tilaisuudessa vastannut kysymykseen, millainen kirja ei myy. Kaimio oli vastannut yksinkertaisesti: kirja, jolla ei ole saattajaa, ei myy. Simes jatkoi, että kirja tarvitsee kustantamon sisällä isän tai äidin, joka huolehtii siitä ja puskee sitä eteenpäin. Samalla tavalla kirja tarvitsee huolehtijan tai saattajan ketjun loppupäässä: kirjakaupassa tai kirjastossa. Paikalla oli kiinnostavia kirjailijoita, mm. Anna Kontula, Juha Suoranta ja Laura Gustafsson sekä DJ Stalingrad. Inton syksyn listasta tulee kerrassaan herkullinen! Erityismaininnan ansaitsee kaikkien pikkulasten vanhempien lempikirja, Adam Mansbachin Mene v***u nukkumaan (käännöskirja).

Tänään iltapäivällä puhun kurssilaisilleni Sampolassa romaanin kirjoittamisesta. En vielä tiedä mitä. Jos saan alustuksen valmiksi ennen iltapäivää laitan sen tänne.

Kuvareportaasi Tampereen kirjamessuilta lauantailta J.S.Meresmaan blogissa.

1 comment:

  1. ah, tuo piratismin riemuvoitto, Go f**k to sleep, on siis käännetty. Mainiota. go into.

    Ja mukavilta kuulostivat messut muutenkin :)

    ReplyDelete