- Todellakin, kaikenlaista fantasiaa kirjoitetaan ja suomennetaan. Syyskuun löytöjä ovat olleet Catherynne M. Valenten Tyttö joka putosi satumaan alle ja juhli varjojen valtakunnassa (suom. Sarianna Silvonen), Anne Leinosen Ilottomien ihmisten kylä sekä Sari Peltoniemen Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille. Ei voi valittaa!
- Olen sattuneesta syystä yrittänyt tutustua myös ruotsalaiseen novellitarjontaan. Pikainen ensivaikutelma näyttäisi olevan, että Ruotsi on kauhumaa. Kauhuantologioita näyttäisi ilmestyvän paljon ja ihan kauhuun keskittyviä pienkustantamojakin olevan pari kappaletta. Myös suuri kustantamo Bonnier julkaisee kauhu-e-novellien sarjaa Mix-nimen kautta. Täällä on listattu kauhunovellit sen mukaan, montako minuuttia niiden lukemiseen kuluu.
Ruotsalaisessa sf/f-skenessä ilmestyy vähän printtilehtiä ja nettilehdet ovat lyhytikäisiä nekin, mutta genre-keskeisiä pienkustantamoja näyttäisi olevan sitäkin enemmän. Ehkä työnjako menee niin, että suomalaiset ovat enemmän kunnostautuneet scifissä ja ruotsalaiset kauhussa. Kuvaavaa on, että vuoden parhaalle sf/f-novellille Ruotsissa myönnettävä palkinto on mennyt useimmiten kauhunovellille. Palkintoa myöntää Catahya-yhteisö.
Johan Jönssonin yleiskatsaus ruotsalaiseen spefinovellistiikkaan (englanniksi) on luettavissa täällä.
- Monet suomalaiset sf/f-kirjallisuuden harrastajat osallistuvat innokkaasti ns. "social justice warrior" -keskusteluun. En aivan tarkkaan tiedä, mikä on SJW. Monet käyttävät sitä synonyyminä feminististä tai vasempaan kallellaan olevasta liberaalista, joka keskustelee kärkkäästi mm. populaarikulttuurin naishahmoista tai niiden puuttumisesta. Vielä useammat ovat turhautuneet tähän samaan keskusteluun. Suomalaisessa scifi- ja fantasiaskenessä vaikuttaa paljon naisia, kirjoittajista naisia voisi sanoa olevan jopa enemmistö. Ajattelen vastareaktion johtuvan paitsi innokkaimpien aktivistien ylilyönneistä myös siitä, että meikäläisestä fandomista puuttuu se vastapuoli.
Niitä jotka haluavat tutustua toisenlaiseen kirjallisuusmakuun kehotan tutustumaan esimerkiksi Suomesta käsin toimivan Castalia Housen tarjontaan. En laita linkkiä tähän, saatte googlata itse jos kiinnostaa. Kustantamo ilmoittaa tarjoavansa konservatiivisemman vaihtoehdon dogmaattisen edistykselliselle nyky-spefille. Kirjallisiksi esikuviksi nimetään mm. J.R.R.Tolkien, C.S.Lewis, G.K.Chesterton ja Robert E. Howard. Tarjolla on scifiä ja eeppistä fantasia. Ei niistä sen enempää. Esseekokoelmassaan eräs kirjailijoista, John C. Wright "explains the noble purpose underlying science fiction, and shows how the genre’s obsession with strong female characters is nothing less than an attack on human nature". Verkkokaupassa näyttäisi olevan "homeschool" -osiossa kaupan myös Astronomy and Astrophysics - Biblical Supplement. Muutenkin homma vaikuttaa enemmän amerikkalaistyyppisen uskonnollisen oikeiston projektilta kuin varsinaisesti kirjalliselta liikkeeltä.
Vaikka onhan näitä herätys- ja karismaattisia liikkeitä ja niiden myötä lukijakuntaa varmaan Suomessakin. Meidänkin naapurissa on mormonikirkko ja kuntosalin yläkerrassa on se ex- Nokian herätys -ylistyskeskus. Vissiin siellä käy paljon porukkaa kaatumassa, mutta ei se näy samalla tavalla. Punaviherkupla toimii niinkin, että yksi ainoa FB-kaveri postaa jotain abortinvastaisia tai Israelia puolustavia linkkejä ja kaikki muut edustavat tyypillistä liberaalia kaupunkilaiskeskiluokkaa. Sitä en tiedä, miksi Castilia-kustantamo toimii Suomesta käsin. Kristillinen kustannustoiminta on valtava ala Amerikassa, meillä pienempi.
Mitä kustantamon ilmoittamiin esikuviin tulee, Chestertonkin oli reformisti pikemmin kuin konservatiivi. Oletettavasti Suomessakin on nimenomaan kristillisiä scifi- ja fantasiakirjoittajia, en vain ole törmännyt, kristillisiin lastenkirjoihin kyllä.
No comments:
Post a Comment