Friday, December 7, 2012

Vastauksia kirjailijan ystäville ja sukulaisille

Nythän on niin, että kirjailija ainoastaan kirjoittaa kirjan tekstin. Hän ei valmista kantta tai fyysisiä kappaleita kirjapainossa, toimita kirjoja kirjastoihin tai kirjakauppoihin saati vastaa markkinoinnista. Näitä jokaista tehtävää varten on olemassa oma toimijansa. Mutta kun kirjailija kerran on saatavilla, häneltä usein näistä asioista kysytään.

Tämä kirjoitus on sinulle, kirjailijan ystävä, työkaveri tai sukulainen. Olkaapa siis hyvä! Valmiiksi kootut vastaukset tai vastausehdotukset usein esitettyihin kysymyksiin. Saa lisätä kohtia kommenttilaatikkoon ja välittää viestiä eteenpäin.

Voinko ostaa kirjan sinulta suoraan?

Kannattaa rohkeasti kysyä. Yleensä vastaus on ei. Kirjailija saa kirjaansa sopimuksessa määritellyn määrän tekijänkappaleita, yleensä kaksikymmentä. Nämä menevät kokemukseni mukaan usein pakollisina lahjuksina lähisukulaisille, ystäville ja esilukijoille, niille, jotka ovat seuranneet kirjan valmistumista ja joilla on jollakin tavalla sormensa pelissä (jos ei muuta, tekijänkappaleen saaja on voinut synnyttää kirjailijan maailmaan).

Jotkut kirjailijat ovat kuitenkin varautuneet ostamalla omia kirjojaan kustantajalta ns. kustantamoalennuksella. Näitä kappaleita he sitten voivat myydä tilaisuuksissa, joihin kustantaja ei pääse heitä syystä tai toisesta edustamaan, esimerkiksi seminaarimatkoilla tai ulkomailla. Pääsääntöisesti kirjaa myy kuitenkin kustantaja tai kirjakauppias (tai verkkokauppa).

Miksi kirjasi on niin kallis?

Kirjan vähittäismyyntihinta koostuu kustantajan tukkuhinnasta, kirjavälityksen palkkiosta, kirjakaupan katteesta ja alv:sta (9 prosenttia). Näistä suurimman viipaleen haukkaa välitysporras, jopa 46 prosenttia. Kun tukkuhinnan pitää kattaa kustantajan kulut ja tekijänpalkkio sekä mielellään tuoda jotakin kustantajan kassaankin, ei ihme, että uutuuskirjojen hinnat hipovat kipurajaa! (Elleivät ylitä sitä.)

Vaikka ostajan kannalta kirja on kallis, kirjailija saa muiden portaiden jälkeen jäävästä tynkähinnasta yleensä vain noin viidenneksen - verojen jälkeen. Kannattaakin jos mahdollista ostaa kirja suoraan kustantajan omasta myymälästä tai verkkokaupasta. Ei kannata kuitenkaan surra, jos tähän ei ole varaa, tämän hetken uutuuskirjoja voi löytää hyvin edullisesti alennuskoreista parin vuoden sisällä tai niitä voi lainata kirjastoista.

Paljonko kirjasi on myynyt?

Kirjailija ei yleensä tiedä kirjan menekkiä kesken kustantajan tilikauden (yleensä kalenterivuosi), vaan vasta seuraavan vuoden puolella, jolloin rojaltilaskelmat tulevat. Kustantaja toki seuraa kirjakohtaista myyntiä, mutta jos kirjailija ei ole siitä hiljattain sattunut kustantajaltaan kysymään, hän ei siis tiedä.

Miksi kirjaasi ei mainosteta?

Suuri osa kirjailijoista varmaan toivoisi, että hänen kirjaansa mainostettaisiin enemmän. Käytännössä (isojen) kustantamojen mainoseurot keskittyvät kuitenkin tunnetuimpien ja jo valmiiksi parhaiten myyvien nimien sekä palkittujen kirjailijoiden tai palkintoehdokkaiden mainostamiseen. Tämä siksi, että satsaus hyvin myyvän kirjan mainostamiseen kannattaa sen kautta, että kirja voi tämän ansiosta myydä entistä paremmin, kun taas satsaus nuoreen kirjailijaan tai tuntemattomampaan nimeen voi valua tyhjiin. Kustantaminen on liiketoimintaa. Pienillä kustantamoilla puolestaan ei ole paljon mainoseuroja käyttää lehtimainoksiin alun alkaenkaan.

Siksi kannattaakin levittää sanaa, jos olet lukenut oikein hyvän kirjan. Suosittele tuttaville tai naapureille, bloggaa, twiittaa tai arvostele sosiaalisessa mediassa! Näin vähemmän lehdistöhuomiotakin saavat kirjat voivat päästä paremmin esille.

Onko kirjaasi saatavilla kirjastosta?

Harva kirjailija seuraa eri kuntien kirjastohankintoja niin, että pystyisi vastaamaan kysymykseen, onko kirjaa saatavana vaikkapa sen-ja-sen kunnan kirjastoautosta. Mielenkiintoista se toki olisi, mutta aika ei riitä itse kirjoittamisen lisäksi. Kirjastojen hankinnoista kannattaa kysyä kirjaston työntekijöiltä. Halutusta kirjasta voi tehdä myös kirjastoon hankintapyynnön - siitä kirjailija ilahtuu varmasti.


Kuvateksti: Kiveäkin kiinnostaa, toteaa kirjailijan lähipiiri

Miksi kirjassasi on niin paljon kirosanoja/panemista? Miksi kirjoitat roskaa, tai vaihtoehtoisesti, miksi kirjoitat noin vaikeasti? (Eivät liity kirjojen saatavuuteen, mutta kuuluvat tähän sukulaisosastoon, siksi otin mukaan. Näitä minulta ei ole kysytty, muilta kyllä.)

Kirjailija kirjoittaa siitä mistä kirjoittaa. Näitä asioita ei voi varsinaisesti valita, kirjoittajan on saatettava paperille se minkä hän mielessään näkee tai kuulee. Kirjailija ei myöskään tietoisesti "varasta" lähipiirinsä ajatuksia tai kokemuksia, hän kirjoittaa omasta kokemuksestaan, oman ajatusprosessinsa läpi.

Lopuksi:

Kannattaa kysyä, kysyvä ei tieltä eksy! On ihanaa, jos kirjasta ollaan kiinnostuneita. Jos kirjailija ei kuitenkaan ilahdu esimerkiksi kirjan saatavuuteen tai markkinointiin liittyvästä kysymyksestä, on mahdollista, että hän itsekin haluaisi vastauksen olevan toisenlainen.

2 comments:

  1. Aivan loistava postaus! :D Tästä puuttui vain se kysymys, joka minullekin on monesti aikoinaan esitetty: MISTÄ kirjojasi voi ostaa. Sain aina olluksi ja vastasin fiksusti, että kirjakaupasta (vaikka mieli teki sanoa, että K-Raudasta tietysti, mitäs luulet... :). Kysymys kai liittyi siihen, ettei kysyjä oikein hahmottanut Kaisaa "oikeaksi" kirjailijaksi, kun sehän oli Kaisa.

    ReplyDelete
  2. Haha sanopa muuta Kaisa, tarpeeksi tuttu henkilö voi olla vaikea mieltää "kirjailijaksi", nimeksi teoksen kannessa.

    ReplyDelete