Wednesday, December 5, 2012

Novelli palaa! -haaste ja tavoite

Tänä syksynä on käynnistynyt Nuoren Voiman Liiton suurhanke Novelli palaa. Novellin vuoden kunniaksi vastaan J.S.Meresmaan haasteeseen, tarkemmin alla:

1. Luettele ainakin viisi novellia, jotka ovat kolahtaneet tai jääneet muuten mieleen. Kerro miksi, jos mahdollista.
2. Aseta itsellesi vuodeksi novellilukutavoite.
3. Kopioi blogiisi Kide-kuva ja aseta kuvatekstiksi novellien lukutavoitteesi sekä eteneminen esimerkiksi näin: 3/10. (Eli kolme luettu, kymmenen tavoitteena.)
4. Bloggaa lukemistasi novelleista ja kirjoita niistä arvio. Arvio saa olla minkä pituinen tahansa. Kide-kuvaa voi käyttää myös tässä yhteydessä, jos haluaa.
5. Haasta tuttaviasi lukemaan novelleja.

Sopivia novelleja ei tarvinnut miettiä kuin hetken, muitakin tietysti olisi, mutta tässäpä ensiksi mieleen tulleet.

1. Leena Krohn: Yksittäin pakattuja juustoviipaleita. Paras suomalainen scifinovelli. Syvällinen ja hilpeä samaan aikaan. Loppu lyö ällikällä! Teoksesta Pereat Mundus (jonka voi lukea myös romaanina).

2. Anni Sumari: Siniparta. OK, tämä ei ole oikeastaan novelli vaan lyhytproosaa. Mutta Siniparran yksinpuhelu jälleen yhden vaimon kuoleman äärellä on tehnyt lähtemättömän vaikutelman yhtä kaikki. Kokoelmasta Beautiful Dreamer.

3. Arthur C. Clarke: Tähti. Täydellinen ensimmäinen lause: "Vatikaaniin on matkaa kolme tuhatta valovuotta." Ensimmäisestä lauseesta käyvät ilmi novellin genre, tyyli, teema, aihe ja tunnelma. Myös: Arthur C. Clarke: Jumalan 9 biljoonaa nimeä. Täydellinen scifi-novelli, filosofinen ja genreään laajemmaksi kasvava.

4. Daniil Harms: Minua sanotaan kapusiinimunkiksi. Maailman hauskimman absurdien tarinoita kokoelman hauskin tarina. Menköön novellista tämäkin. Kokoelmasta Sattumia.

5. Johanna Sinisalo: Baby Doll. Novelli lähitulevaisuuden yhteiskunnasta, jossa nuorten (tyttö)lasten seksualisoiminen johtaa järkyttäviin seurauksiin. Kokoelmasta Kädettömät kuninkaat.

Vuoden novellilukutavoitteeni olkoon tänä vuonna (2012) ilmestyneiden, vielä lukuvuoroaan odottavien kotimaisten spefinovelliantologioiden lukeminen. Antologioita, jotka odottavat lukuvuoroaan ovat: Tiamatin värit ja muita tähtienvälisiä tarinoita, Me emme valehtele ja muita puolueen hyväksymiä novelleja, Musta ja Harmaa antologia (URS-liike, omakustanne) sekä Kumman rakas (aloitettu). Antologioita on siis viisi, joiden lukutilanne 0/5. Arvioita pyrin postittamaan tähän blogiin.

Viimeinen osa haasteesta oli haastaa edelleen ihmisiä lukemaan novelleja. Lukekaa, ihmiset, novelleja! Suosittelen eritoten vasta ilmestynyttä Steampunk! Koneita ja korsetteja -kokoelmaa. Olkoon joulun odotuksenne täynnä silinteriscifiä ja romantiikkaa. Ja hyviä novelleja.

No comments:

Post a Comment