Tuesday, April 21, 2009

Vastakkainasettelun aika on alkanut

Katsoimme eilen M:n kanssa pari vuotta sitten ilmestyneen elokuvan Blue State. Siinä George W. Bushin hallintoon turhautunut demokraatti lähtee road tripille muuttaakseen lopullisesti Kanadaan. Hesarin viime päivien kirjoittelusta ja muutamista nettikeskusteluista voisi päätellä, että myös Suomeen on syntynyt samanlainen vastakkainasettelu liberaalien "demokraattien" ja änkyröiden "republikaani"-konservatiivien välillä. Punaniskoja on toki ollut Suomessa aina, mutta nyt kun maaseutu alkaa tyhjentyä, ne pakkautuvat tiheämmin kaupunkeihin ja niiden lähiöihin.

Hesarin mukaan entistä harvempi, siis alle puolet, on ilmastonmuutosta ym. ympäristönmuutoksia torjuakseen valmis lajittelemaan tai kierrättämään esimerkiksi jätteitä tai tavaroita. Aika uskomatonta. Minä kun olen ajatellut, että itsestään selvästi kierrätetään vähintään ne jätteet, joita varten taloyhtiössä on eri astiat. (Nykyään niitä on jo aika monta.)

Nykyaikaisessa keittiössä jäteastiat ovat kiskoilla vaunussa. Kahvallinen sanko tai oikein pakattu jäte on helppo kiikuttaa roskakatokseen ulos mennessään. Omakotitalossa voi perustaa kompostin (jos siis ylisuuri omakotitalo ei ole siis rakennettu niin niukalle tontille että naapurin ja seinän väliin jää vain 10 cm ruohoa). En myöskään osaa kuvitella, että täyspäinen ihminen heittäisi roskiin käytettyjä, ehjiä vaatteita. Näitäkin on. Minusta lajittelu ja kierrätys ovat vain tervettä maalaisjärkeä.

Mutta tätäkään eivät ihmiset ole siis valmiita tekemään, edes tilanteessa, jossa ilmastonmuutokset uhkaavat maailmanlaajuista vakautta ja esimerkiksi ruokaturvaa. Kaikkein eniten ihmettelen lapsiperheitä, jotka kuluttavat eniten ja joissa siis kasvaa näitä tulevan maailman asukkaita. Itse pidän jätteiden lajittelua miniminä. Jos siihen ei kykene, kannattaa ylipäätään harkita jotain helpompaa kuin lapsiperhe-elämäntapa.

Miten tämä sitten liittyy liberaaleihin ja konservatiiveihin? No arvoista on kysymys, minusta ensisijaisesti siinä kohtaa, merkitseekö ympäristö edes biojätepussin viemisen vertaa. Ja arvoista on kysymys, kun ihmiset alkavat empiä, kannattaako pilttipurkki heittää samaan roskikseen kertisvaipan, vauvan kosteuspyyhkeen ja porkkanankuorien kanssa. Mitä väliä? Aina on helpompi uskotella itselleen, että ilmastonmuutos ja koko ympäristönsuojelu yleenäs on trendikästä vouhotusta, tarkoitettu niille toisille, toisenlaisille. Liberaaleille demokraateille, jotka vain haluavat lisää veroja tavallisen ihmisen kiusaksi. Ja ovat sitä paitsi kommareita. (Tai vielä pahempaa, kettutyttöjä.)

Juntti ei usko ilmastonmuutokseen, koska kyllähän miehen mitta on se, kun auto kuluttaa vähintään 12 litraa satasella. Ilmastonmuutosta tai energia-asioita tärkeämmät kysymykset ovat homoliitot ja abortti, niihin kun voi reagoida suoraan tunteella. Samat punaniskat, jotka valittavat hysteerikkojen vaativan ydinvoiman alasajoa, pimahtavat kun esitetään että ihan kirkon palveluksessakin saisi olla homoja tai lesboja. Meininki on ihan samaa kuin Jenkkilän raamattuvyöhykkeellä, vapauden valtakunnassa.

Ainoa hyvä puoli lamassa on, että lainarahalla omakotilinnan, taulutelevision ja mönkijän varaan itsetuntonsa rakentanut junttiperheenisä on nyt ongelmissa, kun taas säästäväinen, ekologinen perheenisä jatkaa elämäänsä ihan samalla tavalla kuin tähänkin saakka.

Enkä ole valmis muuttamaan Ruotsiin, se on ihan yhtä typerä maa. Hesarissa oli sentään sunnuntaina Antti Nylénin loistava arvio Matti Mäkelän uudesta kirjasta. Nylén huomauttaa reilun kaupan banaaneja moittivalle Mäkelälle, että joka päivä autoa ja lihaa käyttävä maalaisperhe kuluttaa kehitysmaiden lapsiraukkojen vettä reilusti enemmän (elleivät nämä sitten ole kehittäneet kotimaista, päästötöntä öljyä ja kasvata itse rehusoijaa luomueläimilleen). Aina ei tarvitse ajatella sen helpoimman kautta.

Muuten, olen kuullut insinöörin kivenkovaan väittävän, että biojätteen lajittelu ei ole mielekästä, kun jätteenpoltolla pystyttäisiin tuottamaan kätevästi energia. Siispä hän ei tee sitä. Samalla insinöörinlogiikalla luulisi ymmärtävän, että kun se biojäte nykyään kuitenkin päätyy sinne kaatopaikalle, se tuottaa siellä metaania aivan varmasti. Ei mitään biohajoavaa kaatopaikalle, siis.

No comments:

Post a Comment