Monday, March 30, 2015

Parhaat kansiot (osa 2)

Blogi on päivittynyt keväällä vain satunnaisesti. Anteeksi siitä. Eeppinen muutto, remontti ja muu asunnon vaihtamiseen liittyvä toiminta on vienyt aikaa. Lupasin kuitenkin luetella parhaat X-files-jaksot aikajärjestyksessä. Jaksot ovat tuotantokausilta 1-6. Kirjoitussarjassa on luvassa vielä yksi päivitys, kahta viimeistä tuotantokautta koskeva testi lukijoille: Kuka Scullyn vauvan isistä olisit?

Mutta tässäpä nämä:

1. S1E1 Pilot. Tästä kaikki alkoi! Pidin jaksosta jo silloin kun näin sen ensimmäisen kerran kultaisella 90-luvulla. "X marks the spot", aikavääristymä, ällöjä raatoja arkuissa ja lopuksi tulipalo, joka tuhoaa todisteet - kaikki elementit ovat läsnä heti alusta saakka. David Duchovny ja Gillian Anderson näyttävät niin nuorilta että heitä on vaikea ottaa tosissaan FBI-agentteina. Varsinkin Scully ylisuurissa olkatoppauksissaan näyttää kääpiöltä. Tosin Scully nähdään jaksossa myös rintsikoillaan!

2. S1E8 Ice - Koska arktisessa ja Salaisissa kansioissa vain on sitä jotakin. Mulder ja Scully jäävät jumiin syrjäiselle tutkimusasemalle. Ice on yksi monista jaksoista joissa ihmisiä uhkaa jokin inha kiemurteleva mato. Lisäksi pidän ylipäätään kaikista jaksoista joissa porataan jotain jäätä.

3. S2E25 Anasazi. X-Files ja intiaaneja! Ja muumioituneita alieneja junavaunussa. Onkohan sukupolvemme rokotuskriittisyys Salaisten kansioiden peruja? Toinen tuotantokausi oli muuten pisin ja Anasazi-jakso päättää sen. Uuden Meksikon maisemat ovat jääneet ensimmäiseltä katselukierrokselta 90-luvulta hyvin mieleen. Tarina jatkuu seuraavan kauden aloitusjaksoissa.

4. S3E2 Paper Clip. Mulderin, Scullyn ja Skinnerin pyssyilläosoittelukohtaus heti aluksi! Ja natsi kasvattaa orkideoja kasvihuoneessa. Ylipäätään näissä jaksoissa ensimmäisen ja toisen kauden vaihteessa taustatarina pääsee kunnolla käyntiin ja salaperäisestä Syndikaatistakin saadaan tietää lisää.

5. S3E12 War Of The Coprophages. Torakoita ja pieruhuumoria. Muutakin huumoria, kuten Mulderin ja Scullyn puhelinkeskustelut ja hyönteistutkijan sortsit. Tästä jaksosta pidettiin myös Empire-lehden äänestyksessä.

6. S4E7 Musings Of A Cigarette Smoking Man. Jaksossa Syöpämiehen tarinaa punotaan Yhdysvaltojen lähihistoriaan. Se tarjoaa myös samastumispintaa: Syöpämies onkin turhautunut kirjailija! Nuorta tupakkimiestä esittää Chris Owens, joka palkattiin myöhemmin sarjaan esittämään erikoisagentti Jeffrey Spenderiä. Yhdennäköisyydelle on omat syynsä.

7. S5E1&2 Redux I&II. Draamaa: Mulder on päättänyt päivänsä? Katsellen samalla Carl Sagania ja kumppaneita televisiosta. Ja Scully on kuolemaisillaan. Salaliiton verhoa raotetaan ja moni ratkaisematon kysymys saa ainakin osavastauksen. Mulder tapaa jälleen kadonneen sisarensa ja Syöpämiehelläkin näyttäisi olevan hallussaan parannuskeino Scullyn syöpään.

8. S5E4 Detour. Vaihtoehtoiset Scully ja Mulder sekä Team Building Exercise! Agenttikaksikkomme on matkalla tiimityöseminaariin tai johonkin sellaiseen. Onneksi kiinnostavampi tapaus osuu heidän tielleen ja he pääsevätkin retkelle metsään. Eksymään, tietysti.

9. S5E11 The Kill Switch. Tämä oli lempijaksoni angstisena teininä. Kaverini väitti, että sen esittämisen jälkeen internetin goottipiireissä kävi kuumana keskustelu, onko Invisigoth oikeasti olemassa. Jakson ovat käsikirjoittaneet William Gibson ja Tom Maddox.

10. S6E3 Triangle. Yksin tutut näyttelijät periodipuvuissa olisivat riittäneet nostamaan tämän jakson listalle. Natsit ja ufot yhdessä ovat kultaa. Erikoismaininta The Lone Gunmen -kolmikon esiintymisestä ja Mulderin ja "Scullyn" suudelmasta.

BU-listalle pääsevät lisäksi jaksot: D.P.U. Turhautuneet teinit (mm. Jack Black) räiskyttelevät salamoita. Small Potatoes, koska hännäkkäät vauvat ovat söpöjä. Dreamland I&II. Koska kehonvaihdot ovat tv:n scifisarjojen parasta antia, ja koska referenssi Marx-veljeksiin.

No comments:

Post a Comment