Friday, September 7, 2007

Andenes 7.9.

Lofoottien pohjoiskarjessa on yllattavan kirkasta, lampoa on 11 astetta. Naimme useita valaita, kaskelotteja, kolme isoa aivan veneen lahella. Niista nakyi pinnalle kyttyra ja osa paata. Kun ne sukelsivat, niiden selka paljastui nikama nikamalta ja aivan viimeiseksi jai nakyviin yllattavan siro, symmetrinen pyrsto. Valasretkella oli paljon osallistujia, melkein 40, vaikka kausi on lopuillaan. Valaat ovat tietysti taalla ympari vuoden. Kaskelotit tulevat Andøyan edustalle syvanteisiin syomaan. Taalla on vain uroskaskelotteja, naaraat elavat lampimammissa vesissa.

En ole nahnyt valtamerta koskaan ennen, saati sitten purjehtinut sellaisella. Sattuneesta syysta en voinut ottaa matkapahoinvointilaaketta muiden mukana, joten loppumatkasta olin aika poikki - tuulta oli 1 m/s, eli ei paljon mitaan, mutta aallot antoivat silti aika huimaa kyytia.

Koko matkan ajan olen hammastellyt, miten en ole tullut tanne koskaan aikaisemmin. Jo bussimatka (5 tuntia Narvikista) oli upea, suomalainen ei tajua naita korkeuseroja ennen kuin on itse paikan paalla. Valaiden nakeminen on ollut unelmani siita saakka kun oli viisivuotias, mutta jostain syysta paasin nakemaan niita vasta nyt. Eika tanne ole Suomesta edes pitka matka! Norja on aika kallis maa, ruoka on joka paikassa on huonoa ja varsinkin nain korkealla on aika kylma, mutta silti Lofootit ja koko Nordland ovat ehka hienoin paikka, missa olen kaynyt.

Miekkavalaita tai lahti- tai sillivalaita emme nahneet. Miekkavalaskausi alkaa vahan myohemmin, lokakuun puolessa valissa. Narvikin alueella tehdaan retkia, joissa turistit paasevat snorklaamaan valaiden parissa. Neliasteisessa vedessa, mahtaa olla iso hitti.

Lahtivalaita norjalaiset sen sijaan pyytavat, 300-400 paria vuodessa jos olen oikein ymmartanyt. Hallitus tukee valaanpyyntia niin, etta niiden liha on halpaa - sita loytaa kuulemma joka supermarketista, mutta en ole ainakaan viela nahnyt. Ehka se on sesonkituote. Toisaalta norjalaiset tuotteet kuten kalavanukas ja vuohenjuusto ovat taalla edullisia, varmaan juuri tukiaisten vuoksi.

Huomenna kaymme viela valas- ja valaanpyyntinayttelyissa retkikeskuksessa ja lahdemme sitten Sortlandin kautta takaisin Narvikiin.

1 comment:

  1. Miksi et voinut ottaa pahislääkettä? Onko teillekin tulossa "yllätysvauva"? :)

    ReplyDelete