Tekosyy nimittäin poistuu, kun voi käyttää kätevää listaa, jonka olen koonnut tähän päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmille. Tadaa! Printtaa, liimaa jääkaapin oveen ja lunttaa siitä. Neuvotelkaa, kumpi tekee minkäkin kohdan.
- päiväkotivarusteet ja nimikointi. Ulkovaatteet sään mukaan, sadevarusteet, sopivan kokoiset vaatteet lapselle ylle ja varavaatteet reppuun. Kuumalla ilmalla lippis tai muu päähine ja vesipullo mukaan. Aurinkolasit.
- Musta permanent marker -tms. tussi eteiseen avainlaatikkoon. Lapsen aloittaessa päiväkodin otat vaatekappaleen ja tekstaat pesulappuun hänen nimensä. Myös kenkiin ja urheiluvarusteisiin.
- pienelle unikaveri päiväunille
- lelupäivänä oma lelu mukaan päiväkotiin. Muista ottaa mukaan myös päiväkodista haettaessa. Nappaa samalla mukaan lapsen askartelut ja piirustukset, jotka henkilökunta on pakannut kotiin vietäväksi.
- sieppaa mukaan myös likaiset/pieneksi jääneet vaatteet lokerosta tai päiväkotirepusta. Tarkasta välillä myös päiväkodin löytötavaraloota!
- kura-aikana kurahousujen tms. kotiin vieminen ja harjaus/huuhtelu JOKA PÄIVÄ
- digitaalisen kasvun kansion tunnukset ja viestien lukeminen
- varhaiskasvatussuuunnitelma- eli vasu-keskustelun ajan varaaminen ja osallistuminen
- lapsen harrastukseen ilmoittautuminen
- lapsen harrastuksiin kuljettaminen
- vanhempainillat. Kalenteriin merkintä ja osallistuminen.
- retkille eväät ja mahdollinen pääsylippuraha tms.
- päiväkotimaksujen maksaminen. Soitto kunnan kassaan siitä, kummalle vanhemmalle lasku lähetetään (Tampereella lasku tulee jostain syystä äidille, vaikka päivähoitohakemus on aikoinaan täytetty yhdessä).
- päivähoidon maksuluokan määritteleminen, alemmasta maksuluokasta hakemus ja tositteet
- lapsen toiminta- tai puheterapian ajanvaraus
- neuvolan ja hammashoitojan ajanvaraus vuosittain tai harvemmin
Lopuksi: Lista on pitkä, joten on epäreilua, jos kahden vanhemman perheessä vain toinen joutuu hoitamaan kaiken. Kannattaa ihan miettiä asiaa kotona. Syyksi ei kelpaa se, että mies ei tiedä mitään lapsen asioista, koska ei ollut vanhempain/hoitovapaalla! Päin vastoin, olisi syytäkin alkaa tehdä enemmän ihan lapsen hoitoon liittyvää raakaa työtä, jos näin on. Monet naiset ovat toki luonnostaan järjestelykykyisiä, mutta kaikki eivät ole. Organisointikyky ei ole sukupuolen mukaan määräytyvä ominaisuus. Ei myöskään ole luonnollista syy-seuraussuhdetta sillä, että koska äiti on imettänyt lastaan, hän on vastuussa jostakin reissuvihkosta.
Lisäyksiä listaan saa mielellään postittaa kommenttilaatikkoon.
No comments:
Post a Comment